• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Yardımcı Ekipmanlar 1


Koltuk Halatları

Bağlanme ve yanaşma için olmazsa olmaz ürünler, bağlama halatlarıdır. Bunlara koltuk halatı ya da palamar denir.Bu iş için esneyen ama sürtünmelere dayanıklı karakterde halatlar kullanılır. Sürtünmeye en dayanıklı malzeme polyesterdir. Esnemesini sağlamak için ise doku olarak 3 ya da 4 kollu (bükümlü) veya 8-12 kollu saç örgü olanları tercih edilir. Bükümlü halatlar, saç örgü ve çift örgü olanlara göre daha çok esnemekle beraber, gam yapmaya yatkındırlar.


Liman içine ya da marinalara bağlanmak için kullanılan kıç koltukları, doblin yapılacağı da göz önüne alınarak pasarella boyunun 2,5-3 katı uzunlukta olması yeterlidir. Açmazlar ve springler tekne boyu veya 3/4'ü kadar olmalıdırlar. Güneyde sahileden uzun koltuk alınacağı da gözönüne alınırsa bir adet 50-60 metrelik uzun koltuk bulundurulması yararlı olur.
İskele veya rıhtım haricinde, koylarda ve demir yerlerinde de sahilden koltuk almak gerekebilir. Sahile bağlanmak için bazen yüzerek bazen de dingi ile kıç koltuğun taşınması gerekir. Özellikle mesafenin uzadığı durumlarda, ağır dibe batan halatlar tercih edilmez. Polipropilen sudan hafif olması sebebiyle, uzun koltuk halatları için ideal üründür.


Güney sahillerinin bazılarında açıkta durmak gerekliliği sebebiyle, her teknenin en az 55-60 metrelik yekpare bir koltuk düzeneği taşıması uygundur. 
Ancak bu kadar uzun bir halatın, gam yapması kendi kendine düğüm olmasının önüne geçmek ve kolaylıkla açıp-toplayabilmek için vardavela üstüne monte edilen büyük makaralarda muhafaza edilmesi kolaylık sağlar. 



Gergin ve sudan yukarda bulunan kıç koltukları, özellikle de koyu renkli iseler, fark edilmezlerse etrafında dolaşan küçük tekneler için tehlike oluşturur. Buna engel olmak amacıyla, açık renk bir usturmaça veya bez ile işaretlenmeleri önemlidir.

Teknelerin koltuk halatı kalınlıkları kabaca metre cinsinden tekne boyu +2 (mm cinsinden) olarak hesaplanabilir. Buna göre 10 metre tekne için 12 mm'lik, 15 metre tekne içinse 16-18mm'lik halat kalınlığı uygundur.

Esneme Elemanları

Özellikle de dalgalı sularda, koltuk halatlarından koç boynuzu ve kurt ağzına binen direkt yükleri azaltmak amacıyla esneme elemanları kullanılır. Amaç ani binen şok yüklenmelerde halatın ve bazı durumlarda koç boynuzu veya kurt ağzının bağlantılarının kopmasına engel olmaktır. 




Büyük boy tekneler ve kalıcı bağlantılar için sıklıkla yay kullanılır. Kısa süreli bağlamalarda ve nispeten küçük tonaj tekneler için kauçuktan imal edilmiş ürünler tercih edilir.

Kakıçlar

Genelde yelkenli teknelerin kakıçları alüminyum veya plastikten üretilirler. Teleskopik olanlarının saklanma kolaylığı vardır. Ahşap saplı olanlar daha dayanıklıdırlar. Pirinç veya bronz kakıç uçları mevcuttur.




Tonoz halatını almak için kendi özel mekanizması olanları da mevcuttur. Biz kendi uygulamamızda, kalın ahşap saplı (yaklaşık 2,5-3 cm) kakıçları tercih ediyoruz. Genelde dış ortama en dayanıklı ürün olduğu için çam ağacından 2 metrelik kakıçlar yanaşme ve bağlanmada gayet işlevsel.



Usturmaçalar

Teknelerin birbirine veya pontona/rıhtıma yaslanmaları durumunda gövdelerinin  çizilmesine, zarar görmesine engel olur. Standart olanları sosis tiptedir. Daha ağır yüklere, yaslanmalara dayanıklı olması açısındanbalon usturmaçalar kullanılır. Çapanın bordaya zarar vermesine engel olmak için  baş tarafta özel dizayn edilmiş farklı tipleri vardır. Keza kıç tarafta da aynı şekilde, tekneye uygun üretilmiş olan usturmaçalar kullanılabilir.



Usturmaçaların yanaşılacak yerin yüksekliğine göre ayarlanması gerekir. Usturmaçalar vardavela tellerine tercihen puntellere yakın olarak, çifte kazık bağı ile bağlanır. Foralı bağlar kolayca sökülmelerini sağlamak açısından pratiktir.
Seyir esnasında, özellikle de yelken basılacaksa içeri almak veya tercihen söküp ambara kaldırmak uygun olur.Denize düşen bir usturmaçayı, güverteden kakıçla yakalamak çok zor bir iştir. Çoğunlukla küpeştene uzanıp elle yakalamak gerekir.

Pasarella

Özellikle bir pontona veya iskeleye kıçtankara olunduğunda tekneden sahile çıkmaya yarayan portatif iskelelere pasarella denir. Bazı teknelerde bir makara düzeneği ile direğin tepesinden gelen bir donanım ile yükseltip alçaltmak, bu sayede seviyesini ayarlamak mümkün olur.


Ahşap olanları çam veya tik gibi dış ottama dayanıklı ağaçlardan yapılırlar. Hafif olması için gözenekli yapıda inşa edilmesi sıktır.

Yer ile temasını kolaylaştırmak için pasarella uçlarına tekerlek konması adettendir. 

 









Yarış Kuralları