• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Transit Log Nedir ?

Transit log nedir?

Transit log olarak bilinen diğer adıyla ‘’Türk Limanları Yat Kayıt Belgesi’’ Türk sularında seyir yapan tüm yerli ve yabancı bayraklı teknelerin, seyir ve bulunma için bulundurması gereken kayıt belgesidir.

Yabancı bayraklı teknelerde transit log işleyişi?

Transit log belgesi, yabancı bayraklı yatlar için Türk karasularında dolaşma ve Türk limanlarına giriş yapmasın olanak tanır. Türkiye’ye giriş veya Türkiye’den ayrılma, Türk limanları arasında seyir yapablme ve Türk Limanlarında kışlama ile ilgili tüm durumlar, transitlog belgesi ile yapılır ve bu belgedeki tüm bilgiler, sonradan yapılacak işlemler için birincil temelini oluşturur.



Yabancı bayraklı teknelerde Transit log’un süresi ne kadardır?

Transit log’un süresi 1 yıldır. Ancak transit log belgesi üzerinde seyir yapacak yabancı bayraklı teknenin uğrayacağı limanlar veya yapacağı seyir bölgesinin yazılı olması zorunludur. Belgede yazılı olan limanların dışına çıkılacaksa yeniden transit log belgesi düzenlenmesi veya düzeltme yaptırılması gerekcektir. O yüzden İstanbul- Antalya , Antalya-İstanbul gibi uğraması olası limanların önceden işlenmesi uygundur. Yabancı bayraklı tekneler, kaç yıl boyunca Türkiye’de kalabilir? Yabancı bayraklı tekneler 5 yıl boyunca Türkiye’de konaklayabilirler. Konaklamak için tek yapmaları gereken her yıl transit log’larını yenilemeleridir. Türkiye’de 5 yıllık kalış süresi bakanlık izni ile uzatılabilir. Bakanlık izni için başvurmayan, 5 yıllık süreyi dolduran yatlar hakkında Gümrük Müdürlüğü yasal işlem başlatma yetkisine sahiptir. Türkiye’de yat limanlarında veya çekek sahalarına bırakılan tekneler, aynı şekilde transit log belgesine tabidirler.

Yabancı bayraklı tekneler transit log belgsi dahilinde balıkçı barınaklarında ya da gümrüksüz limanlarda bağlayabilirler mi?

Yabancı bayraklı teknelerin gümrüksüz sahalarda ve balıkçı kooparetiflerine ait barınaklarda bağlanması yasaktır. Aksi taktirde ceza uygulnabilmektedir. Bu yüzden yabancı bayraklı teknelerin balıkçı kooperatiflerinde bağlanmamasına dikkat edilmelidir.

Transit log ne zaman geçerliliğini kaybeder?

Türk liman ve karasularından ayrılma olduğunda yeniden transit log düzenlemek gerekir. Mevcut transit log geçersiz olacaktır. O yüzden yabancı bayraklı yatlar ile Yunanistan gibi yakın ülke seyirlerinde transit log geçersiz olacaktır. Yatın satılmasında transit log geçerliliği biter. Yeniden çıkarılması gereklidir. 1 yıllık süre dolduğunda transit log yenilenmelidir. Transit log belgesinin kaybedilmesi sonucunda yeniden baştan belge çıkarılması zorunludur.

Transit log işlemleri nerelerde yapılır?

Türkiye'ye giren ve çıkan yatlar transitlog işlemlerini sınır kapılarında yapmak zorundadırlar. Türk kıyıları boyunca giriş limanları Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Hopa, Rize, Sinop, Zonguldak, Tekirdağ, İstanbul, Çanakkale, Bandırma, Akçay, Ayvalık, Dikili, İzmir, Çeşme, Kuşadası, Didim(Söke), Güllük, Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye, Kaş, Finike, Kemer, Antalya, Alanya, Anamur, Taşucu, Mersin, Botaş, Bartın, Gemlik, Mudanya, Bozyazı, İnebolu, Derince, Ereğli, İskenderun Limanlarıdır. Bu sınır kapıları dışında deniz yolu ile giriş yapmak yasal suçtur. Eski transit log belgelerini ve marina sözleşmelerini saklamalı mıyız? 5 yıl boyunca Türkiye karasularında seyir yapan teknelerin çıkış yapmaları ve Türkiye’de konaklamaya devam edeceklerse transit log belgelerini yenilemeleri şarttır. O yüzden eski marina bağlama sözleşmeleri ve transit log belgelerini saklamak gereklidir.

Yabancı bayraklı teknelerin, transit log olsa bile ücretli gezi düzenlemesi serbest midir?

Yabancı bayraklı ticari yatların, belirli bir program dâhilinde veya programsız olarak ücret karşılığı yatçı alarak Türk limanları arasında gezi tertip etmeleri halinde 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı San'at ve Ticaret Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılır. Yurtdışından yatçısı ile gelen Bakanlıktan belgesiz yabancı bayraklı ticari yatların seyir esasları Bakanlıkça belirlenir. Bu yatlardan, deniz turizminin geliştirilmesi için Bakanlıkça her yıl belirlenen miktarda altyapı hizmetlerine katkı payı, seyir izin belgesi ücretine eklenerek alınır.



Türk bayraklı özel teknelerde transit log nasıl işler?

Eğer tekne, Özel Tekne Belgesi (ÖTB) sahibi ise sadece yurtdışı çıkışı yapması durumda teknenize ‘transitlog’ almanız gerekir. Bunun dışında Türk karasularında ve uluslararası sularda seyir için transitlog belgesine ihtiyacınız yoktur.

Türk bayraklı ticari teknelerde transit log nasıl işler?

Tüm Türk Bayraklı ticari teknelerin transitlog alması gerekir. Ayrıca liman dışına veya yurtdışına yapacakları seferlerde yeni transitlog belgesi almak zorundadırlar. Tekne bir charter işletmesine ait ise her kontrat değişiminde belgenin yenilenmesi gerekir. Teknede transitlog belgesinde adı olmayan yolcu bulunamaz. Bu aynı zamanda teknenin 3. şahıs mali mesuliyet sigortasının geçerliliği için de yararlıdır.  



Yarış Kuralları