• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Samos (Sisam) Adası



Samos (Sisam) Adası

37°41.1’N,26°57.1’E




Nereye Bağlanır:

Pithagorio’da bulunan Samos Marina,Vathi Limanı,adanın kuzeybatısındaki Karlovasi Limanı ve Furni adasına bakan Marathokambos Limanı.

Samos Hakkında
Türkiye’ye en yakın olan Samos adası, Yunanistan’ın oniki adaları içinde; en büyük, en güzel olanıdır. Sessiz, harika koyları ve plajları ve doğal güzellikleri ile şaşırtıcıdır.Asma, zeytin bahçeleri ve çam ormanlarıyla, Anadolu kıyılarından yalnızca 3 km. uzaklıkta bulunan bir ada Samos yani Sisam adası.Ada’da yetişen muscat üzümlerinden yapılmış şarapların tadı, aroması ve rengiyle ünlü tatlı Samos şarabını almayı unutmayın.Bu ada’da yemek saatleri biraz farklıdır. Öğlen yemeğini, saat: 17.00 ve akşam yemeğini 23.00 civarında yenir.Tanıdık yemekleri bulabileceksiniz,örneğin, Mezedes, dolmades, keftedes, homous, tzatziki, spanakopita, tarama, moussakka, loukoumades gibi.




Somos, nispeten daha sakindir. Burada Yunan müziği dinleyerek, ouzo ve Samos şarabı tüketilen taverna-restoran tarzı mekanlar bulabileceğiniz gibi barlarıda mevcuttur.

Vahti, yani Samos Kasabası, adanın kuzeybatı kıyısında, korunaklı bir limanda bulunuyor. Şehir, bu limanın bulunduğu koyun çevresinde, amfitiyatro şeklinde inşa edilmiş.Ada Ege tarzını yansıtan mimarisi ve renkleriyle,güzel kumsallarıyla,antik dokusuyla,tabiatı,doğasıyla insanları kendisine çeker.

4.5 metre boyunda dev bir antik Yunan “kouros” heykelinin sergilendiği güzel bir “Arkeoloji Müzesi”var. Vathy ile Pythagorio kasabası arasındaki bölgede yer alan Mytlini köyünde ise, Paleontoloji Müzesi var ve içindeki 10 milyon yıl öncesinden kalan hayvan fosilleri görülmeye değer.



Adanın güneydoğu kısmında daha küçük bir kasaba olan “Pithagorio” var. Antik başkent yani antik Samos, burada kurulu imiş. Vahthy’den 14 km. uzaklıkta. Kasabanın ismi burada doğan, antik çağın ünlü matematikçisi Pisagor’dan gelmektedir.Pithagorio şehrinin güzel rıhtımı ve kale kalıntıları görülmeye değer. Buranın tertemiz sularında yüzüp güneşlenmek, geleneksel iş ve ürünlerle uğraşan konuksever insanlarla tanışmak ve gece hayatını sonsuz yaşamak isteyenler için eşsiz bir yer. Polykrates döneminden kalan tek kanıt antik yapılar arasında, hala ayakta duran, günümüzde güçlendirilmiş olan dev mendirek görülmeye değer.

Batıda; “Hera Tapınağı”nın, yani Heraion’un kalıntıları var. Selçuk İlçemizdeki Efes Artemis Tapınağı ile neredeyse boy ölçüşebilecek kadar büyük.



Pithagorio’ya 3 km. uzaklıkta Kaynak suyunu 1 km. ötedeki yerleşime getirebilmek için, antik Yunanlılar tarafından, 2500 yıl önce, dağın 9 metre altı oyularak yapılmış. Eupalinos Tüneli’ni de görebilirsiniz.Bu yapı UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindedir.

Ana şehirden 10 km. uzaklıkta, iki koy arasında Samos adasının en güzel turistik köylerinden biri olan Kokkari var. Köyün pitoresk rıhtımı görülmeye değer Bitki örtüsünün çok sık olduğu bu beldede, sahiller sonsuz, denizi de tertemiz

İç kesimlerdeki küçük ve sapa köyler, kendilerine has özelliklerini korumuşlar. Bunların en güzelleri arasında Kerkis Dağı’nın gölgesine sığınmış olan “Marathokambos” sayılabilir. Burası eski renklerini koruyan köy ve beldelerle çevrili. Kaldırım taşlı dar sokaklar, geleneksel kemerler, taş çeşmeler, güzel kiliseler, taştan inşa edilmiş evler ve geleneksel panayırların gerçekleştirildiği büyük meydanlar burada bulunuyor. Kerkis Dağı güzelliği, mağaraları ile yürüyüşler için çok elverişli bir yer.



Adanın tek kumlu plajı Psili Amos; adanın batısında,bizim Dilek yarımadasının 1 Deniz mili uzağındadır.Denizi muhteşem güzel, zemini kum ve uzun süre sığ kalıyor.

Adadaki son yer ise Kokkari çok güzel düzenlenmiş bir yer. Pisagor’un kupalarını burada bulup hatıra olarak alabilirsiniz. Sahilde ki dükkan,Taverna ve cafelerin hepsinin ayrı tarzları var. 



LİPSİ ADASI

Samos’un hemen güneyinde bulunan bir ada. Samos ile bu ada arasında tekne gezintileri de düzenlenmekte. Yaklaşık 700 kişinin yaşadığı bu küçük Yunan adasında ada yerlileri, halen geleneksel bir yaşantı sürdürmektedirler.Lipsi’nin sahillerini irili-ufaklı bir çok koy, mağara, kücücük plajlar ve kristal kadar temiz bir denizin olduğunu göreceksiniz.Denizin derinliklerini keşfedin. Öğlen ise, küçük bir Yunan tavernasında deniz ürünlerinden tadın.

Yarış Kuralları