• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Dalış Çeşitleri

Dalış Çeşitleri

Dalış, su altında kalarak yapılan bir aktivite olup, hem sportif amaçlı hem de ticari amaçlı yapılmaktadır. Sportif amaçlı yapılan dalışlar daha çok hobi ve su altının incelenmesi için gerçekleştirilir. Ticari dalışlar ise çeşitli meslek dallarının getirdiği bir ihtiyaç alanı olarak gelir karşımıza. Dalmak için eşitli ekipmanlar kullanılır. Bu ekipmanlar ise dalış çeşitlerine göre değişir. Dalış çeşitleri tüplü (scuba) ve serbest (tüpsüz) olarak ikiye ayrılır. 14 yaşını doldurmuş sağlıklı herkes tarafından öğrenilen bir aktivitedir.




Tüplü  (Scuba) Dalış Tekniği
Tüplü dalış, su altında uzun süreli kalmak, oksijen ihtiyacını karşılamak için dalış tüpü kullanılarak yapılan bir dalış türüdür. Dalmadan önce neopren elbiseler, şnorkel, maske, tüp, ağırlık kemeri gibi özel malzemeler kullanılır. Oksijen ihtiyacı tüpe bağlana regülatör sayesinde karşılanır. Ülkemizde tüplü dalış yapabilmek için bir çok dalış noktası bulunur ve sertifikalı dalış kursları tarafından eğitimler verilmektedir. 
Tüplü dalış tekniği değişik aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamaları başarı ile geçen her kişi sertifika alır ve profesyonel dalgıç düzeyine erişince dünyanın her yerinde, yasaklı bölgeler hariç dalış yapabilir. 

Tüplü dalış aşamaları;
Bir yıldızlı dalgıçlık; bu aşamada dalacak kişi, dalış malzemeleri ile tanışır ve nasıl kullanacağının temel eğitimini alır. Nefes teknikleri eğitimi ile su altında yaşanacak acil durumlar karşısında neler yapacağını öğrenir. Sığ sularda dalma eğitimi alarak, ilk dalışını gerçekleştirir. Bu dalıcı 18 metreye kadar eğitmenleri ile dalabilmektedir.
İki yıldızlı dalgıçlık; bu dalış eğitiminde su altında yön bulma ve arama kurtarma teorilerini öğrenir. Uygulamada derin dalış, akıntıya karşı dalış, nevigasyon pusulalı dalış ve gece dalışı eğitimlerini alır. Bu dalışlarla narkoza alışma sağlanır. Gece dalışları iki yıldızlı dalgıçlık için önemli eğitimlerdendir. Gece görüşü, fener kullanımı ve deniz canlılarıyla tanışma ile dalgıçlıkta bir aşama ileri giderler. Bu aşamada dalıcı 40 metreye kadar dalar.
Üç yıldızlı dalgıçlık; bu aşamada kendini geliştirmeye yönelik ekstra bir eğitim alır dalıcı. İlave eğitimdir, teorik olarak her şeyi öğrenmiştir. Dalış tablolarını tamamen kullanmaya başlamıştır. Dalış planlamasını yapacak düzeyde olup, antremanlarını kendisi yapacak durumdadır. Artık bu aşamada ileri arama kurtarma teknikleri ve tekrar pusulalı bir eğitimden geçer. Bunun yanı sıra bot kullanma eğitimi alır.




Serbest Dalış
Serbest dalış, tüple yapılmayan, sadece nefes tutularak yapılan bir dalış tekniğidir. Bu dalış için tüplü dalış gibi ekipmana gerek duyulmaz. Dalış terimlerinde ABC denilen, şnorkel, maske ve palet ekipman olarak yeterlidir. Dikey ve yatay dalış olarak ikiye ayrılır. Dikey dalış derinlik baz alınır ve eşitli yarışmaları düzenlenir. Sporcunun planlı bir şekilde antreman yapması ile istediği derinliğe ulaşabilir. Bu dalış şeklinin ipli ve ipsiz uygulama türleri vardır. Yatay dalış tekniğinde ise dalıcının deniz yüzeyinde zaman, hız ve kaç metre gittiği önemlidir.



Yarış Kuralları