• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Demir Kısım ve Kesimleri

DEMİRİN KISIM VE ÇEŞİTLERİ

Katlanabilir dört tırnaklı demir / Grapnel: Katlanabildiği için pratik, dört ucunda bulunan üçgen tırnaklar sayesinde de tutucu bir demir çeşididir. Kayalıklarda takılabildiği için takılma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Normal şartlarda atması ve toplaması kolaydır. Küçük boy teknelerde tercih edilmelidir. 



 

 Balıkçı demiri / Admiralty:
 İki tırnaklı, beden üzerinden kollu bir demirdir. Kollar deniz dibine yatma eğilimindedir.Bu durum kollarla 90 derecelik açı yapan tırnakların dibe güçlü bir şekilde saplanmasına imkan verir. Özellikle yosunlu diplerde ince tırnaklar zemini yırtarak yosun köklerine saplanır ve çok iyi tutunma sağlar Kayalık veya sert zeminlerde diğer demirlerin başarısız olduğu durumlarda etkilidir. Bu nedenle kullanışlı bir demir türüdür. Ancak sert havalarda tırnak yüzeylerinin çok geniş olmaması nedeniyle tarama riski yüksektir. Geleneksel olarak gulet gibi teknelerde kullanımı oldukça yaygındır. Herhangibir locaya oturmaz. Atması ve alınması pratik değildir. Bu tip demirler tamamıyla güverteye alınmadan bedeninden salınarak taşınırlar bu da sert havalarda sorunlar çıkarabilir. 

 Danforth Demiri:  İki geniş ve sivri uçlu tırnakları olan bir demirdir. Tırnakları hareketlidir. Kum ve balçıkta geniş direnç yüzeyi sağladığı için iyi tutunma sağlar. Demirin özelliği nedeniyle hangi tarafından yüzeye temas ederse etsin tırnaklar dibe gömülmeye çalışır. Ancak beden açısının küçük olması nedeniyle kayalık zeminde tutunma noktası, yosunlu zeminde ise yosunlar arasında tutunacak yer bulamaması yüzünden iyi sonuç alınamaz. Taraması durumunda da tekrar tutunması zordur. Bunun için tonoz demiri olarak tercih edilir. Teknede muhafazası kolaydır. Kendine uygun yapılmış locaya kolayca oturur. Kullanımı pratiktir.

Bruce / Ördek Ayağı: Üç tırnaklı, yuvarlak hatlı bir demirdir. Hareketli parçası yoktur. Ağırlık merkezi çok iyi dengelenmiştir. Başlangıçta deniz dibine yan düşer, yük bindikçe tırnak yapısı orta tırnağı dibe gömme eğilimindedir. Yosunlu zeminlerde, tırnakları dibe saplanamadığından tutunma sağlayamaz. Diğer demirlere nazaran daha kısa mesafeden tutuş sağlaması ve ayrıca tutunduğu yerden kurtulmadan 360˚ dönebilmesiyle ünlüdür. Balçık ve kumda en iyi tutan demirlerden birisidir. Ülkemizde fazla tanınmayan bu demir mercan, kaya ve kum tabanlı güney Pasifik de dolaşan yatlar tarafından yaygın olarak kullanılır. Zincirleri çapariz (sorun) verebilir fakat güvertede veya burunda yapılacak yuvada rahat taşınabilir. Kullanımı pratiktir. 

DEMİRLERİN TUTMA ENDEKSLERİ

 



Yukarda sözü edilen demirler dışında çeşitli tiplerde demirler üretilmektedir. Bunların bazıları şunlardır:
FORTRESS, MUSHROOM(MANTAR), SPADE, BARNACE, BÜGEL 

Hepsinin farklı özellikleri vardır. Tekne tipi ve seyir yapacağımız bölgenin özelliklerine göre demir tipi seçilmelidir.






Yarış Kuralları