• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Çift Demir


Çift Demir

Hava ve deniz şartlarının zorlaştığı durumlarda, ikinci bir çapayı da atmak tutunmayı arttırır.

İlki ile en fazla 60° açı oluşturacak şekilde baştan atılan zemine uygun seçilmiş ikinci çapa, gezinmeyi azaltır, yükü dağıtır ve tutunmayı arttırır.

Bu sebeple birçok tekne sahibi teknesinde, farklı zeminlerde farklı tutunma özelliklerine sahip yedek çapa veya çapalar bulundururlar.
Önerilen yedek demirler ve fırtına çapaları Tablo-1’de verilmiştir. İkinci demir, ilk demir atıldıktan sonra manevra ile asıl tekneden atılabileceği gibi ilk demir atıldıktan ve yerleştirildikten sonra, dingi ile de taşınabilir. Bu daha kontrollü bir manevra olmakla beraber, sert rüzgarda dinginin kontrolü, rüzgarüstüne kürek çekme ve/veya düşük beygir gücüyle gitme, mesafenin iyi ayarlanması gibi karışık ve zor bir ameliyedir, ancak yapıldıktan sonra tekneyi de kaptanı da çok rahatlatır.

                    - TABLO-1-


Tekne Tipi

Esas Demir

Kıç Demiri

Fırtına Demiri*

Diğer

7 metreden küçük günlük seyir tekneleri

1

 

 

 

7 metreden büyük günlük seyir tekneleri

1

1

 

 

Okyanus Yarış Yelkenlisi (<28 feet="" p="">

1

 

 

 

Okyanus Yarış Yelkenlisi (>28 Feet)**

1

1

 

 

Motor veya yelken-Kıyı Seyri

1

1

 

 

Motor veya yelken-Açıkdeniz Seyri

1

1

1

 

Açıkdeniz İş-Balıkçı Tekneleri

1

 

1

4 kollu

Tablo-1: Teknelerde bulunması önerilen demir sayısı ve tipleri

*Fırtına demiri ile kastedilen deniz demiri değildir.
** Londra Açıkdeniz Yarış Konseyinin önermesidir.


Botla demiri atarken, iki yöntem uygulanabilir. Birincisi ve daha uygun olanı, özellikle sert havalarda, demirle beraber tüm demir halatını bota alarak, atılması önceden tespit edilmiş yere kadar gitmek, demiri attıktan sonra tekneye doğru zincir/halatı sererek, ucunu tekneye sabitlemektir.

Bu esnada dikkat edilmesi gereken husus, halatın en altta, zincirin üstte ve demirin en üstte, düzgün bir şekilde yerleştirilmiş olmasıdır. 
Gittikçe derinleşen zeminlerde ikinci demiri atarken nispeten daha sığ olan tarafa atmak gerekir. Bu sayede taramanın önüne geçilmiş olur.

Demir halatının çımasının, demir atılmadan bota tespit edilmiş olmasına ayrıca dikkat edilmelidir. Aksi takdirde, tüm demiri-zinciri ve halatı denize düşürmek ve kaybetmek işten değildir.


 

Yarış Kuralları