• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Bot ve Dingi

BOT ve DİNGİ

Bir yelkenli teknenin, ister demirleme ister yanaşma ve gereğinde de yanaştıktan sonra sahil ile iştirakini sağlamada en büyük yardımcılarından birisi dingisi veya botudur.Açıkta demirde kalındığında sahile gidip gelmeyi, öte-beri taşımayı sağlar. İkinci demiri atmak, sahilden koltuk almak gibi zor manevralarda en büyük yardımcıdır. Teknenin karaya oturduğu ya da terki durumunda kurtarıcıdır. 



Günümüzde dingiler veya botlar, çoğunlukla içine hava basılarak şişirilen (inflatable) yumuşak sistemlerden imal edilmektedirler. Yumuşak dingilerin, sert ahşaptan veya plastikten olanların tersine saklama kolaylığı vardır. Kolaylıkla demonte edilip uzun süreli, mesela kış döneminde, iç ortamda veya ambarda saklanmaları mümkündür. Yumuşak oldukları için tekneye sürtünerek zarar vermezler. Daha dengelidirler ve daha hafiftirler. 2,5 metreye kadar olanlarını tek başına güverteye almak mümkündür. Güvertede baş üstünde veya yer müsaitse bumba altında ters kapak ederek taşınabilirler.
Bu tür malzemeden üretilmiş dingilerin en büyük düşmanı sivri kaya veya iskele çivileriyle güneştir.

Bununla beraber sert malzemeden üretilen dingiler sert rüzgarda kürek veya dıştantakma ile daha stabildirler. Daha uzun süre dayanırlar. Sivri kaya ve çivilerden daha az etkilenirler, ancak bakımları PVC veya Neopren olanlara göre daha fazladır. 



Günümüzde şişme botlar sert sabit tabankatlanır ahşap veya aluminyum taban veya ızgaralı modeller olarak üretilmektedirler.  Bunların en hafifi ızgaralı tabanlardır. Katlanmaları ve taşınmaları kolay belli bir boya kadar üretilirler. Katlanır tabanlar yine saklanmaları kolaydır ancak montajları ızgara tabanlara göre biraz daha zordur. Daha ağır ancak boy olarak daha büyük modellerde tercih edilirler. Tüp taşımak, ağır çapa taşımak ve kalabalık olarak bota binme durumlarında ızgara tabanlara göre daha stabildirler.
Sert tabanlı botlar ise daha da büyük boylarda tercih edilir. Daha ağır ve pahalı modellerdir. Özellikle yüksek beygir gücü kullanımı söz konusu olan modeller için çok uygundur. 
Daha ağır motorlar ve botlar söz konusu olduğunda teknenin kıçında yer alan mataforalarla, botun askıya alınması  kolaylaşır. 




Bir bot ancak ıskarmozu kadar güçlüdür,Günümüzde birçok bot, kıçtan takma benzinli motorlarla seyretmektedir. Yatçılıkta, genellikle yardımcı amaçlı kullanılan dıştan takma motorlarda, çoğunlukla tek kişinin kaldırabileceği kadar hafif makineler tercih edilmektedir. Deniz suyuna ve deniz şartlarında yıpranmaya oldukça dayanıklı 2 zamanlı makineler daha hafif ve ucuz olmakla beraber,  her kullanımda 100/1 oranında benzine yağ karıştırılması ve dolayısıyla daha az çevreci olması sebebiyle Avrupa ülkelerinde gittikçe daha az kullanılır olmuştur. Birçok firma 2 zamanlı motor üretimlerini azaltmış ya da tamamen durdurmuştur. Bununla beraber 4 zamanlılar daha ağır, daha pahalı ve daha karışık sistemlere sahip olduklarından tamirleri 2 zamanlılara göre zordur. Ancak yakıt tüketimleri daha azdır. 

Dıştan takma motorlar için 2 zamanlı ve 4 zamanlı ayırımından başka, bir de kısa ve uzun şaft ayırımı mevcuttur. Uzun şaftlar genelde büyük bir kıç aynası olan sandal ve ahşap kayıklarda kullanırken, genelde şişme bot aynaları için kısa şaftlar yeterli olmaktadır.Dıştan takmanın şaft uzunluğunu tespit ederken yaygın kullanılan ölçü, pervanenin bot kıç aynasından yaklaşık bir karış aşağıda olmasıdır.


Kıçtan takma çalıştırırken:

1-Anahtarı yerine takınız
2-Depoda benzin olup olmadığını kontrol ediniz
3-Benzin havalandırmasını açınız
4-Benzin giriş vanasının açık olduğunu kontrol ediniz
5-Motor soğuksa jikleyi çekiniz
6-Etrafınızdakilere sakatlık vermemeye dikkat ederek, çekme kolunu sert ve kuvvetli olarak çekiniz
7-İskeleden ya da tekneden ancak motoru çalıştırdıktan sonra ayrılıp avara olunuz
8-Botun sağ tarafına oturup, motoru sol elle kullanınız
9-Tek başına seyrediyorsanız, motorun anahtarını el bileğinize bağlayınız




Yarış Kuralları