• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Suvla Koyu -Çanakkale-Gelibolu


Suvla Koyu -Çanakkale-Gelibolu

Saros Körfezine doğru küçük bir hilal şeklinde bir koy görürsünüz. Hemen yanından Tuz Gölü vardır. Çanakkale savaşlarında da önemli bir yere sahip olan Suvla Koyu'dur burası. Uzaktan da çok güzel gözükse de asıl içine girdiğinizde hayretler içersinde bırakacak bir güzelliği sahiptir burası.

Rivayete göre koydaki kayalıklarda yaşayan periler geceleri dışarı çıkarlar ve mavi elbiseleri ile deniz üzerinde dans ederlermiş.Bazıları da buna karşı çıkar denizin üzerinde dans edenler peri değil  dolunayda tuz gölünden yansıyan ay ışığının denizde oluşturduğu mavi yakomazlar diyenlerde  bulunmakta karar size kalmış gelin bir de siz görün…





LUNDY BATIĞI ( Suvla Koyu ) :

Lundy 1908 yılında İngiltere' de üretilmiş bir trol gemisiydi. 1. Dünya Savaşı' nın başlamasıyla mayın tarama göreviyle Çanakkale kıyılarına, İngiliz donanması emrine verilmiştir. 16 Ağustos 1915 yılında, Suvla koyunda batan geminin mayına çarpmış olabileceği veya düşman eline gemesini istemedikleri geri götüremeyecekleri eşyalar arasında görüldüğü için İngilizlerin kendisi tarafından batırıldıığı gibi görüşler vardır. Bu bölgenin çıkarma bölgelerinden biri olduğu düşünülürse, mayınla batmış olması muhtemeldir.




Batık 1987 yılında balıkçılar tarafından keşfedilmiştir. Lundy batığı, bu bölgede en sağlam ve tek parça olarak bize ulaşan popüler bir dalış bölgesidir. Lundy 28 metre derinlikte tamamen kum bir zemin üzerinde ve neredeyse deniz üzerinde yüzdüğü hali gibi düz bir şekilde durmaktadır. Kıç tarafında batığın birşeye çarpmış olabileceğini doğrulayan bir ezilme dışında sağlamdır. Batığın yüzeyinde, korezyon etkisiyle açılmış bölümlerden girilen ambarlarının yüzeyinde birçok deniz canlısı artık kendi yaşam alanlarını oluşturmuş durumdadır. Mavi, mor ve turuncu süngerler, anemonlar, deniz tavşanları, küçük yengeçler, kuma oturduğu yerde büyük kollu istakozlar, küçük karagözler, kendilerini saklayabilecekleri her açıklıkta ise Saros' un dikkatle yaklaşılması gereken balıkları müren ve orfozlara raslarsınız.

Batık dalışı için çok önemli olan Lundy batığı sualtı fotoğrafçılarının da en gözde dalış bölgelerindendir.

ARITMA GEMİSİ ( Suvla Koyu )

Çanakkale Savaşları sırasında, İngilizlere su arıtmak için kullanılan geminin batığı da bu isimle anılmaktadır. Arıtma batığı... Batık konum olarak Suvla koyunda, kıyıya yakın ve korunaklı bir mevkide yer alır. Bu korunaklı yönüyle dalışını daha sıkıntısız gören dalıcılar tarafından, ikinci dalış noktası veya kötü havalarda dalınacak yerler arasında değerlendirilir. Zira, koyda dalış yapılacak Lundy batığı ile Anzak ve İngiliz flikaları da bulunmaktadır.

Arıtma batığı her seviyeden dalıcı için uygun bir dalış bölgesidir. Genel hatlarıyla korunabilmiş bir batıktır. Deniz suyunu arıtmak için kullanılan 3 adet kazanı ve serpantileri ile deniz seviyesinin 14 metre derinliğinde görülebilmektedir.





ÇIKARTMA FIRKATEYNLERİ

Suvla koyu ve daha ötesindeki Arıburnu mevkii İngiliz ve Anzaklar'ın karaya çıkarılması için kullanılmış çeşitli boylarda flikaların batıklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bu batıklardan bazıları 3-4 metrelerde kum yüzeye saplanmış halde görülebilmektedir. Buna karşılık daha büyükçe çıkarma fırkateynlerinden ikisi Suvla koyunun kuzybatısında 14 ve 27 metre derinlikte gözlenmektedir.


SUVLA ŞARAPLARI

2003 yılında Kuzey Ege ve Marmara Denizleri arasında kalan topraklarda yeşeren şarap fikri bugün Suvla’yı ayrıcalıklı bir şarap markası haline getiriyor. Adını  yarımadanın Kuzey Ege sahilindeki Suvla Koyu’ndan alan ve mitolojide ‘şarabın doğduğu yer’ olarak gösterilen  Gelibolu Tarihi Yarımadası’nın
zenginliğine toprak salan Suvla, şarabın doğduğu bu topraklarda yeniden aynı ruhu canlandırmanın peşinde ilerliyor.



Bağlarda Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc, Grenache Noir, Petit Verdot,  Chardonnay, Sauvignon Blanc, Roussanne ve Marsanne; yerli olarak tarihi yarımadaya özgü beyaz varyete Kınalı Yapıncak ve kırmızı varyete Karasakız üzüm çeşitleri yer alıyor. Suvla’nın şaraphanesi sizi bir anda Avrupa’ya götürüyor. Minimal bir stille dekore edilen restoranı kırmızı ve beyaz sandalyeler ve ahşap uzun masalarla hareketlendirilmiş. Şık barı ve ürünlerinin sergilendiği doğallığı ön plana çıkaran raf düzenlemeleri Suvla’yı tarihine bağlı, çağdaş bir marka haline getirmiş.

Suvla’nın piknik alanı sevimli mutfağı, ağaçlarla çevrili doğal gölgeliği, bağ manzarası ve tabi ki şarapları unutulmaz. Suvla’nın ürettiği beyaz, roze ve kırmızı şarapları; Kabatepe, Suvla, Kirte, Sur, Sır, Suvla Reserve ve Suvla Grand Reserve serileridir.


Yarış Kuralları