• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Dalış Eğitim Çalışmaları



DALIŞ DA YAPILACAK EĞİTİM ÇALIŞMALARI



1. Adaptasyon

1-2 metre derinlikte kursiyer ve dalış eğitmeni karşılıklı diz çöker, 3-5 dk. boyunca karşılıklı durarak soluk alınıp verilir ve böylece solumanın belli bir ritme girmesi, yavaş ve derin düzenli soluk alıp vermenin başlaması ve ilk heyecanın yatışması sağlanır. Kursiyer için en önemli aşamalardan biri bu aşamadır. Su altında regülatör ile soluk alıp vermenin ne kadar kolay olduğunu bu sayede anlayan kursiyer bundan sonraki çalışmalara daha rahat geçer.



2. Nötr Yüzerlilik 

Dalışta soluma tekniği kadar önemli ikinci bir konu da yüzerlik ayarıdır. Giydiğimiz neopren dalış elbiselerinin yüzdürücü etkisi nedeniyle ağırlığımız genelde batmamıza olanak vermeyecek kadar azdır, bu nedenle ağırlık kemeri takarız. Kursiyerlerin genelde normalden 1-2 kg. fazla ağırlık almaları problemsiz olarak dalmalarına yardımcı olur. Ancak dipte gereğinden ağır olan dalıcı gereksiz yere yorulacak, bu yüzden fazla hava harcayacak, dibi bulandırarak dalışı diğerleri için keyifsiz hale getirecek ve dipte sağa sola çarparak ortama zarar verecektir. Bu yüzden yüzerliğimizi ayarlamayı öğrenmemiz çok önemlidir. Bunun için de ilk olarak yüzerliğimizi kontrol etmemiz gereklidir.




BC kullanılmadan: Paletlerin ucu yere değecek şekilde yüzükoyun uzanılır, eller vücudun iki yanına yapışıktır. Soluk verilerek ciğerler tamamen boşaltılır, ciğerlerimiz de BC gibi çalıştığı için paletlerin ucu kuma değerken vücudun ön kısmı yere yaklaşır. Bu esnada tekrar soluk alınarak vücudun ön kısmının yükselmesi sağlanır ve bu birkaç kez tekrar edilir. Alınan soluğun yarattığı kaldırma kuvveti gecikmeli olarak etki ettiğinden yükselmeye başlayınca soluk verilmeli, alçalmaya başlayınca soluk alınmalıdır. Bunu başarıyorsak ağırlığımız dengede demektir. Eğer iyice derin soluk alınca dahi vücut yerden hiç yükselmiyorsa fazla ağırlık alınmış demektir.



BC kullanılarak: Soluk alınıp verilerek yapılan bu çalışma başarı ile tamamlanınca, aynı uygulama BC kullanılarak yani BC şişirilip boşaltılarak yapılır. Burada dikkat edilecek husus BC’ye aniden çok miktarda hava basmamak, kesik kesik az miktarlarda hava basmak ve kaldırma etkisi hissedilince BC’yi boşaltmaktır. Kaldırma etkisi BC ile yapılan çalışmada da 1-2sn. gecikmeli olarak hissedilecektir.

Suda Askıda Kalma:  BC ile de yüzerlik kontrolü sağlandıktan sonra, BC’mizin şişirme düğmesine kesik kesik basarak yükselip paletlerimiz yere değmeyecek pozisyonda suda asılı kalmayı denemeliyiz.



3. Regülatör Çalışmaları

Dipte regülatör çıkartma ve takma: Dipte regülatör ağızdan çıkarılır, 10’a kadar sayılır, yine takılır. Regülatör ağızda değilken ağız açık tutulur, böylece bu durumda dahi ağza su girmediği görülmüş olur. Regülatör takılınca tutulmuş olan soluk regülatörün içine verilerek regülatörün içine girmiş olan su tahliye edilir. Sonra nefes alınır.

 Regülatör bulma: Dalış esnasında birinin çarpması, hortumun bir yere takılması vb. sebeplerle regülatör ağızdan çıkabilir. Bu nedenle regülatörün bulunarak yeniden takılmasını önceden öğrenmek şarttır. Bu çalışma için regülatör ağızdan çıkarılarak atılır. Sonra sağ yana eğilerek regülatörün aşağıya sarkması sağlanır. Sağ kol ile kalçadan itibaren arkadan öne doğru geniş bir kavis çizilir, regülatör hortumu kola takılacak ve elimize gelecektir. Eğer hortum bir yere sıkışmış ise ve yukarıda açıklanan şekilde yakalanamıyorsa sağ el ile sağ omzun arkasına uzanılır, bulunan ilk hortum çekilerek regülatör veya oktopus yakalanır. Regülatörü tahliye etmek için yeterli nefesimiz kalmamışsa, regülatör ağzın hemen yanında tutulur ve mapsa basılarak tüpteki hava ile içindeki su tahliye edilir ve hemen ağza takılır. Regülatör ağızda iken asla mapsa basılmamalıdır, aksi takdirde ciğerlere aşırı basınçlı hava giderek yaralanmalara sebep olabilir. 

Yarış Kuralları