Dalış kıyafetleri, bu sporun en önemli ekipmanlarıdır. Dalış şekline, mevsime ve dalış noktalarına göre farklı malzemelerle farklı kıyafetler kullanılmalıdır. Bu kıyafetler dalış stiline göre değişmektedir. Dalış kıyafetlerinin giyilme amacı derin ve uzun süreli dalışlarda üşümeyi engellemek, hastalıklardan korumaktır. Su altında oluşabilecek kazalara, yaralanmalara ve sıyrıklara karşı bedeni sararak önlem alınmasını sağlar.
Dalış kıyafetleri neopren ve sentetik kauçuk karışımı malzemeden üretilir. Her bedene uygun üretilmekte ve kumaş kalınlıkları 2mm ile 8 mm arasında değişir. Soğuk suya karşı vücudu tamamen kaplayan, esnek ve yumuşak, kolayca giyilen elbiseler tercih edilmelidir. Ayrıca bu elbiselerin içinde merserize astar bulunmalıdır. Dalış kıyafetleri üç çeşittir.
Dalış Kıyafetleri Çeşitleri
Islak Dalış Kıyafetleri; bu dalış kıyafetleri sualtı sporlarına ve dalmaya yeni başlayanlar için kullanılmaktadır. Islak dalış kıyafetlerinin özelliği, elbise giyildikten sonra suya girildiği gibi elbise ile ten arasına giren su ısınarak, vücudun üşümesini engeller. Neopren malzemeden ve iç merserize astardan oluşur.
Yarım Islak Dalış Kıyafetleri; kısa kollu, şortlu veya yarım ceket şeklinde üretilirler. Yarım ıslak dalış elbiseler, tam ıslak olanlarla aynı malzemeden üretilmişlerdir. Sadece tam elbiseye göre kolları ve boyları kısadır. Su altında kısa süreli dalışlar ve yaz ayları için uygundur. Su sporlarından, su kayağı, sörf gibi sporlar için tercih edilirler.
Kuru Dalış Kıyafetleri; adından da anlaşılacağı gibi kuru kıyafetler su geçirmez özelliğe sahiptirler. Ticari amaçlı üretildikleri için profesyoneller tarafından açık denizlerde ya da uzun süreli dalışlarda kullanılmaktadır. Sahil güvenlik, batık gemi araştırmalarında tercih edilmelidirler. Sürati kısıtlayıcı oldukları için sportif amaçlı değildirler.
Başlık;
başlık su altında saçlarınızı ve başınızı korurken, salarınızın sizi rahatsız etmesini engeller. Neopren malzemeden üretilmiş, yumuşak olanlar tercih edilmelidir. Başınızı rahatsız etmemeli, boynunuzu sıkmamalıdır. Başlığın boyun kısmı, elbise yakasının altına gelecek şekilde olmalıdır. Aksi halde su içeri sızar ve sizi rahatsız eder
ELDİVEN,PATİK:
Soğuk su ortamlarında el ve ayaklardan ısı kaybını önlemek, su altında bir yerlere tutunma veya kıyıda yere basarken yaralanmaları önlemek amacıyla neopren malzemeden yapılmış eldiven ve patik giyilmelidir. Patikler sert tabanlı, çorap tipi, fermuarlı ve fermuarsız olabilir.
AĞIRLIK KEMERİ:
Dalış elbiseleri ve sualtı soluma cihazının bazı parçaları artı yüzerliğe sahiptir. Bu özellik, eğer dalıcı su üstünde kalmak istiyorsa güvenlik sağlar. Ancak dalmak için istenmeyen bir özelliktir. Bu yüzden bu yüzden nötr yüzerliği sağlamak amacı ile kurşun ağırlıklar taşınır.
Ağırlık kemerine takılacak ağırlık miktarı, dalıcının yoğunluğu ve kullandığı diğer malzemelere bağlıdır. Ağırlık miktarının belirlenmesinin en pratik yolu, dalıcının nefes aldığında göz hizasında su üstünde duracak nefes verdiğinde ise batacak kadar ağırlık almasıdır.
Ağırlık kemeri alırken dikkat edilmesi gereken hususlar;
• Ağırlık kemerinin en önemli özelliği tehlike anında kolayca çözülebilmeli, tokası kolayca açılabilecek türden olmalıdır.
• Kemer standart 5 cm eninde naylon örme yada kauçuk türden olabilir.
• Tehlike anında ilk atılacak malzeme olduğu için maliyet açısından çok külfetli olanları tercih edilmeyebilir.
• Ağırlıkların kemer üzerindeki dağılımları açısından 1,2,3 kiloluklar olarak tercihe göre seçilebilir.
Maske: Sualtındaki cisimler ışığın suda kırılmasından dolayı çıplak gözle net olarak görülemezler. Bu cisimlerin daha net olarak görülebilmesi amacıyla maske kullanılır. Maskenin camı basınca ve çarpmalara dayanıklı "tempared" türündendir. Ayrıca gözlük kullanan dalıcılar için numaralı cam kullanılan maskeler bulunur. Dalıcının sualtında görüş açısının geniş olabilmesi için maskenin camı, dalıcının yüzüne yakın olmalıdır.
Şnorkel: Dalıcının, yüzerken başını sudan çıkarmadan nefes alıp verebilmesi amacıyla kullanılan 35-40 cm uzunluğunda j biçimindeki borudur. Şnorkel, ağza giren kısım ve boru olmak üzere iki parçadan oluşur. Ağza giren parçaya "maps" adı verilir. Mapsın muhafaza adı verilen, dudak ile diş arasında kalan kısmı, suyun ağza girmesini önler.
Paletler: Her ayağın büyüklüğüne göre, ayakkabı numarası gibi numaraları olan paletler, dalıcının ellerini kullanmadan istediği gibi hareket etmesini ve süratli yüzmesini sağlarlar. Paletler yüzülecek olan suyun derinliğine göre 3'e ayrılır:
1- Su üstü yüzme paletler: hafif ve yumuşak özelliklerde olup, ön tarafları açıktır.
2- Orta su paletleri: genellikle amatör dalıcılar ve sualtı avcıları tarafından
kullanılan bu paletler, orta sertlikte olup batmazlar.
3- Derin su paletleri: profesyonel dalıcılar tarafından kullanılan bu paletler ağırdırlar ve batarlar.
Abc dalışlarda, bu temel malzemeler dışında dalışın amacına ve derinliğine göre dalış elbisesi, ağırlık kemeri ve kurşunları, dalgıç bıçağı, dalış şamandıraları, sualtı lambaları ve takım çantaları gibi yardımcı aletler de kullanılır.
Dalış elbiseleri: Suyun etkilerine ve soğuğa karşı korunmak amacıyla giyilen dalış elbiseleri, neopren ya da kauçuk karışımından imal edilir. 2,8 mm kalınlığında olup "ıslak" ve "kur" olmak üzere 2'ye ayrılır. Islak dalış elbiseleri ile suya girildiği zaman, elbise ile vücut arasına su dolar. İçeriye dolan bu su, vücut ısısı ile ısınarak üşümeyi önler. Kuru dalış elbiseleri ise içeriye su girmediği için kuru dalış elbiseleri olarak adlandırılırlar. Isı kaybının düşük olması, soğuk sularda ve uzun süreli dalışlarda tercih edilir. Bu tür elbiselerde, vücut ile elbise arasında hava bulunur.
Başlıklar: 16-18 dereceden soğuk sularda kesinlikle takılmaları gereken başlıklar, başın soğuktan korunmasını sağlarlar.
Patikler: Elbiselerle aynı maddeden üretilen patiklerin tabanları sert, diğer kısımları yumuşak olup, ayağı denizkestanesi, mercan kayaları ve cam parçaları gibi tehlikelerden korurlar.
Eldivenler: Ellerin üşümesini ve yaralanmasını önlerler.
Ağırlık kemeri ve kurşunları: Suyun kaldırma kuvvetine karşı koyarak deniz altında istenilen derinliğe inebilmek ve bu derinlikte kalabilmek amacıyla takılan ağırlıklardır. Her insanın fiziki yapısına göre değişen bu kurşunlar, 0,5 kg ile 2,5 kg aralıklarla dizilirler.
Dalgıç bıçağı: Deniz altında olası bir tehlikeye karşı korunmak, bir şeyleri kesmek, kazımak ve dalgıçlar arasında bir yerlere vurarak tıklatmak suretiyle haberleşmede kullanılır.
Sualtı lambaları: Sualtı çalışmalarında, inceleme ve araştırmalarda, gece dalışlarında dalıcıların birbirlerini izleyebilmeleri amacıyla kullanılan lambaların suyun altındaki basınca karşı dayanıklı olmaları gerekir.
Dalış şamandıraları: Metal ya da plastikten imal edilen şamandıralar, su yüzeyinde kalarak, dalış yapılan yerde dalış yapıldığının belirtilmesi ve dalıcının suyun üstü ile bağlantısının sağlanmasında kullanılırlar.
Takım çantaları: Dalış malzemelerini toplu olarak muhafaza eden çantalardır.
Manifold: Dalış tüplerine monte edilen başlıktır. Regülatöre hava aktarılmasını sağlar.
Rezerve: Suyun altındayken havanın bitmesi durumunda, dalıcının yukarı çıkmasını sağlayan, tüpteki yedek emniyet havasıdır.
Regülatör: Sualtı solunum olarak bilinen regülatör, dalıcının sualtında düzenli ve rahat olarak nefes alıp vermesini sağlar. Bu araç sayesinde, tüplerdeki basınçlı havanın basıncı derinliğe indikçe düşmekte ve vücuda zarar vermeden solunum gerçekleşmektedir.
Balıkadam saati: Dalıcının ne kadar süre suda kaldığını ve daha ne kadar kalabileceğini anlayabilmesi için kullanılan basınca karşı dayanıklı saatlerdir.
Basınç saati: Kompresörlerde ve dalış tüplerinde bulunan basınçlı havanın ölçülmesinde kullanılan basınç saatleri dalış öncesi, dalış sırası ve sonrasında tüplerdeki hava miktarını da gösterirler.
Derinlik göstergesi: Dalıcıların dalış sırasında bulundukları derinliği anlayabilmeleri amacıyla kullandıkları göstergelerdir. Göstergenin basit yapısı, metre bölmeli bakalit bir çerçeve üzerinde monte edilmiş olan şeffaf bir boru içinde bulunan ispirto veya deniz suyudur. Derinlere inildikçe artan basıncın etkisiyle, bu şeffaf boru içindeki sıvı hareket ederek, inilen derinliği metre olarak gösterir.
Sualtı termometresi: Deniz suyu sıcaklığı bölgelere ve su tabakalarına göre değişiklik gösterir. Dalıcının tedbirli davranmasını sağlamak amacıyla, sualtı termometresi olarak tanımlanan ısıölçerler kullanılır.
Dalış bilgisayarı: Saat derinlik göstergesi, dekompresyon ile ilgili verileri ve sualtında basınçla ilgili durumları saptayan sistemdir. Tüm diğer ekipmanı bir araya toplayan dalış bilgisayarlarının yeni modelleri, tüp içindeki havanın bar cinsinden değerini de vermektedir.