• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Laser Yelkenciliği


Laser Yelkenciliği

Laser sınıfı, 1969 yılında Bruce Kirby tarafından çizilmiştir ve o günden beri dünya üzerinde tam 200,000′den fazla üretilerek rekor kırmış ve olimpik sınıf olmuştur. Bruce Kirby Laser sınıfının yanında Amerika Kupası gibi cok onemli yarışlar içinde yat tasarımları yapan bir tasarımcıdır

Laser’in en büyük özelliği tek tip(one design) olmasıdır. 1969 yılından beri tasarımında donanım geliştirilmeleri haricinde pek bir değişiklik olmamıştır. Fiberglass malzemeden yapılan Laser hafif olması, kolay taşınabilmesi, yelken yarışları icin uygun olması sebebiyle cok tutulan bir yelken sınıfı olmuştur ve standart tipi yelken ile olimpiyatlarda yarışan bir sınıftır. Üstelik yarışlara katılabimek için Laser firmasının ürettiği orijinal malzemelerin kullanılması zorunluluğu olduğu icin rakipsiz bir marka haline gelmiştir.

Laser tek kişilik, hızlı ve peformanslı bir sınıftır. Salması hafiftir ve dengleyici özelliği olmadığı için tüm dengeyi kurma tekneyi kullanana aittir. Hafif havalarda bu çok zor olmasa da sert havalarda özellikle rüzgara karşı tırmanılan seyirlerde tekne her yelkenli gibi rüzgaraltına doğru bayılır. Bu bayılmayı hafif salma karşılayamadığı için kullanan kişinini vucudunu teknenin dışına atarak dengeyi bu şekilde sağlaması gerekir.  Bu yüzden Laser sınıfı güçlü, performanslı ve atik sporcular için uygun bir sınıftır. Üstelik denge sağlanamadığı zaman devrilen ve düzeltilmesi gereken bir sınıftır.



LASER TİPLERİ

Laser ilk tasarlandığında yaklaşık 7 metrekare olan yelkeniyle piyasaya girmişti. Fakat daha zayıf ve bayan yelkenciler için bu yelken alanı oldukça zorlayıcı oluyordu. Bu yüzden zamanla aynı Laser bordu üzerine takılabilen daha küçük metrekareye sahip yelkenler üretildi. Bu yelkenler aynı tekneye rahatça takılabiliyor fakat daha kısa boylu özel yelken direği gerekiyor. Önce yelken alanı 5,7 metrekare olan Laser Radial sınıfı daha sonrada yelken alanı 4.7 metekare olan Laser 4,7 sınıfı doğmuş oldu. Tüm bu sınıfların kendi aralarında avrupa, dünya şampiyonaları yapılsa da sadece Laser Standart (7,06 metrekare) olimpik sınıftır.

Laser 4.7

Yelken alanı 4,7 metrekaredir.Optimist sınıfından sonra başlangıç için Laser’in en uygun sınıfıdır.Laser firmasının ölçümlerinde kullacının 35 ile 50 kilogram olması ideal olarak belirtilmiştir.Yarışlarına girmek için 18 yaşının altında olmak gerekir.Olimpik sınıf değildir fakat avrupa ve dünya şampiyonaları vardır.



Laser Radial

Yelken alanı 5,7 metrekaredir. Yelken alanı bakımından orta boyuttaki Laser sınıfıdır. Laser firmasının ölçümlerinde kullacının 55 ile 70 kilogram olması ideal olarak belirtilmiştir. Olimpik sınıf değildir fakat avrupa ve dünya şampiyonaları vardır.

Laser Standart

Yelken alanı 7,06 metrekaredir. Yelken alanı bakımından en büyük laser tipidir. Laser firmasının ölçümlerinde kullacının 60 kilogram ve üstü olması ideal olarak belirtilmiştir. En hızlı ve sert havalarda hakimiyeti en zor olan tipdir. Olimpik sınıftır ve ayrıca her yıl avrupa ve dünya şampiyonaları düzenlenmektedir.





Donanımda dikkat edilmesi gereken noktalar

*Yelken direğe geçirilirken,direğin perçinli olan yani hassas noktası geride bırakılmalıdır.Böylece basınç hassas noktaya direk olarak temas edemez ve direğin kırılma olasılığı azalır.

*Salma mutlaka iple,mümkünse gergin bir lastikle bağlanmalıdır. Bağlanmaz ise tekne devrilince tekneden ayrı yüzer ve onu yakalıyıp, Laser’ı düzeltmek çok zor olur.

*Direkle tekne arasına bir emniyet ipi takılmalıdır.Devrilme durumunda bu ip sayesinde yelken,Laser bordundan ayrılmamış olur.

*Trapez kolonu lastikle gerdirildikten sonra,trapez sırasında bacakların kırılmamasını sağlayacak şekilde bir ip ile kolon sabitlenmelidir.

*Denize çıkarken özellikle Laser’ın dış tıpası takılmalıdır. Takılmadığı taktirde Laser’in içine litrelerce su alır ve tekne batma seviyesine gelir. Bord içindeki yüzdürücü hava tankları sayesinde Laser batmasa da, çok yavaşlar ve seyir bakımından tehlikeli durum yaratır.

Laser Yelkenli Kısımları




 



Yarış Kuralları