YELKEN VE TENTE BAKIMI
Yelken ve Tenteler
Eskiden teknelerin yelken, tente ve kapelaları, pamuklu, sık ve kalın bir dokuma olan brandadan yapılırdı. Bugün brandanın yerini sentetik kumaşlar almıştır. Pamuklu brandanın zor bakımı bugün daha kolaylaşmıştır. Nebati brandanın rutubetten çürümesi artık sentetik kumaşlarda görülmemektedir. Ancak bu kumaşlarda güneşten yıpranmaktadır.
Sentetik yelken ve tentelerin bakımı sadece tatlı su ile yıkanarak kurutulması şeklinde olur. Eğer yırtılma, sökülme, matafyon atması gibi yıpranmalar varsa onarım için profesyonel müdahale gerekir.
Yelken ve tentelere bakım için;
1.Yelken ve tenteler kontrol edilir,
2.Sökükler yelkenciye gönderilerek onarımı sağlanır,
3.Matafyonları atmış olanların eksik matafyonları yelkenci veya kendi imkanlarımızla tamamlanır,
4.Yelken ve tentelerin yağlı kısımları deterjanla diğer yerler sade su ile yıkanır,
5.Islak yelken ve tenteler kurutulur,
6.Kurutulan tente ve yelkenlerin kullanılmayacak olanları katlanarak koruyucu torbalarına konur ve portuça kaldırılır.
YELKENİN ÖMRÜNÜ UZATIN
Yelken bakımı önce doğru kullanımla başlar. Direk üstünde ray sistemiyle çalışan yelkenlerde kızakların hepsinin raylara geçirilmiş olduğundan emin olunmalıdır. Yelkenin güngörmez yakası bumba üzerindeki mapaya gergin bir şekilde iple sarılmış olmalıdır. Ana ve mizana yelkenlerde kullanım anında tam verim alabilmek ve yelkeni yıpratmamak için yelken balenlerini, yelken üzerinde bulunan ceplere mutlaka yerleştirmek gerekir. Aynı şekilde Furling Sistem Genoa yelkenlerde de yelkenin en altında ki matafyondan roller'in dibine kadar paralel inecek şekilde gergin bir ip bağlamak gerekir. Bu tür bağlamalar sayesinde, hem kızaklara binecek yük azaltılmış hem de yelkenin yırtılması önlenmiş olur. Yelkeni Yıkama: Bütün bir sezon boyunca güneş ışığı ve deniz suyu ile temas halinde bulunan yelken, toplanıp saklanmadan önce muhakkak dikkatli bir şekilde temiz suyla yıkanmalıdır. Bu işlem yelkeni tuzlu sudan kirden ve tozdan arıtacağı için yelkenin ömrünü de uzatacaktır. Yelkeni yıkamak için yumuşak uçlu süpürge ve el fırçası kullanılmalıdır. Fırçalarken az miktarda deterjan kullanılabilir. Ayrıca 50 C ' den aşağı ısı derecesinde olmak koşuluyla sıcak su kullanılabilir. Çok ağır lekeler varsa yelkeninizi bütün bir gece boyunca deterjanlı suda bırakabilirsiniz. Beton ve sert yüzeylerde yıkama yapılırken yelken üstüne çok fazla bastırılmamalıdır. Eğer mümkünse altına silikon yapılı bir malzeme konularak sert yüzeyden dolayı oluşacak sürtünme sıfıra inidirilmelidir. Kurutmak için yelkeni astığınız zaman ağırlığın güngörmez yakasına gelmemesine dikkat edilmelidir. Yelken orsa yakasından baş ve alt yaka hizasında gergin bir şekilde asılmalıdır. Hiçbir zaman yelken asılı durumda uzun süre rüzgar altında bırakılmamalıdır. Yelkeni Temizleme: Yıkamak ile temizlemek ayrı şeylerdir. Deniz tuzuyla yelkenin her temasından; vernik, boya vb. maddelerin yelkeni lekelemesinden, ve uzun yolculuklardan sonra, yelkenin periyodik bakımı beklenmeksizin temizlik yapılmalıdır. Ağır lekeleri çıkarırken kullanılabilecek kimyasal maddeler metal aksesuarlara zarar verebileceğinden bu aksesuarların çıkarılması gerekir. Yelkeni Toplama: Yelken baş taraftan sarılmaya başlanmalı, orsaya doğru devam ettirilmelidir. Sarma işlemi tamamlandıktan sonra, bu sefer orsa yakasından güngörmeze doğru sarılmalıdır. Bir yelken en iyi şekilde iki kişi ile sarılır. Kat yerlerine göre yelken önce dikey sonra yatay olarak toplanmalıdır. Bir kişi kenar boyunca tutmalıdır. Yelkeni Saklama: Yelkeni güneş ışığı almayan, rutubetli, sıcak ve sürtünme riski olmayan endüstriyel dumandan uzak yerlerde saklamak direncini artırmak açısından gereklidir. Yelkeni mutlaka yelkenle verilen torbasında saklayınız. Özellikle düşük gramajlı yelkenleri üzerindeki aksesuarları (karabinleri çıkartarak saklayınız )