• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Kekamoz



KEKAMOZ

Teknelere en çok zararı verenler ise teknelerin altına yapışan küçük mikro organizmalı yaratıklardır. Bu olaya Kekamoz denir.



Teknelerimizin altında zehirli boya uygulamasının ardından kısa bir sure geçince sakal tabir ettiğimiz yosun oluşumları ilk basta bizi uzer.Aslında bu tecrübeli bir tekne sahibi icin karinada yosun , midye ve kekamoz oluşmaya başlayacağının ve tekne hızının düşerek yakıt giderinin artacaginin ve seneye yine temizleme,macun,zehirli boya ve bir suru zaman ve paranın harcanacaginin ilk belirtileridir.

Limanlarda uzun süre hareketsiz kalan teknelerin karinasında zamanla yosun tutar ve midyelerin doğal yaşam koşullarına imkan verirler. Bu durum hem teknenin hızını keser hem de özellikle ahşap teknelere büyük zarar verir.

Bu nedenle, teknelerin su hattı boyunca yüzeyleri, yosun, midye vs. gibi canlıların yer edinmemesi için zehirli boyalar üretilmiştir. Zehirli boyaların dayanma süreleri vardır. Genelde yarışan tekneler, az zehirli boyaları tercih ederek, sürtünmenin zararlı etkisini en aza indirirler.

Zehirli boya seçiminde teknenin bağlı kaldığı bölge, teknenin seyir hızı, kullanılma sıklığı ve kullanılma amacı göz önünde alınmalıdır. Zehirli boya üreticileri yumuşak ve sert tipte olmak üzere iki tipte zehirli boya üretmeltedirler. Zehirli boyalar, teknelerin seyirleri sırasında eriyerek kendileri atarlar. Yumuşak tipteki zehirli boyalar hızları yüksek olmayan teknelerde kullanılır. Tekne seyire çıktığında, teknenin altındaki su akışı ile boya erimeye başlar. O yüzden 2-3 kat uygulama yapılmaldıır. Sert tip zehirli boyalar ise hızlı seyir yapan sürat teknelerinde kullanılırlar, daha çabuk eridikleri için 6 ayda bir yenilenmesi gerekmektedir.



Ultrasonik Sistem Teknenin gövdesine yerleştirilen bu yenilikçi anti-kirlenme sistemi, dijital ultrasonik teknolojisini kullanarak düşük frekanslı ses dalgalarını ve titreşimlerini yayarak çalışır.Bu sayede teknenizin altında oluşabilecek yeni yosun,zebra midye,istiridye ve tüp solucanları gibi organizmaları oluşumundan önce engeller.Sadece teknenin gövdesini değil,tahrik sistemi, pervane,pervane milleri dahi çalışan dişli sistemini koruyan bir bariyer oluşturur.İnsan ve Balıklara hiç bir zararı yoktur,çevrecidir. Utrasonic sistem bakım gerektirmez  12 Volt bir akü ile çalışır. Sistem transdüser başına 0.60mA Dakikada ortalama 10 sn akım iletir.

Bu sistemin geri dönüşü

1-%20 ye yakin yakıt tasarrufu

2-18 aya yakin denizde karinanin temiz kalmasi

3-Çok daha az macun,boya ve işçilik gideri

4-Daha az yakıt ve zehirli boya kullanımı

gibi olacaktır.



 
Yarış Kuralları