• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Elektrik ve Akü

Tekne Elektrik Sistemleri Hakkında 

  

Teknenizle, gerek marinada, gerekse seyirde/demirde geçirdiğiniz zamanın sınırlarını ve içeriğini belirleyen ana unsur, teknenizde sahip olduğunuz enerji kapasiteniz ve sahip olduğunuz elektrikli cihazlarınızdır.Elektrik sistemi ve cihazlar, bir tekneye dışarıdan bakıldığında gözükmeyen ancak teknenin en önemli sistemidir. Estetik veya kullanım olarak çok beğendiğiniz bir teknenin, elektrik sisteminin nasıl olduğunu ancak detaylı bir çalışma ile anlayabilirsiniz. 

Bu, mümkün olduğunca kısa ve basit yazımızla hedefimiz, tekne sahipleri, kaptanlara ;

- Teknedeki yaşam kalitelerini arttıracak,

- Maliyetlerini düşürecek,

- Teknelerine olan hakimiyetlerini arttıracak, 

Yazımızı okuduktan sonra teknelerine gittiklerinde hemen kullanabilecekleri,  pratik teknik bilgiler ve ürün bilgileri vermektir.Teknenizde sahip olduğunuz enerji kaynağınızı ( sahil/jeneratör/aküler/alternatör/güneş paneli/rüzgar jeneratörü)  kalp gibi düşünürsek, istediğiniz yere enerjiyi gönderen elektrik tesisatını damarlar gibi düşünebiliriz. Elbette enerjinizi ne kadar etkin olarak harcadığınız ise kullandığınız cihazlar ve bunların kullanım konsepti ile ilgilidir. Yani, bir işi en az enerji harcayarak ve vücudunuza zarar vermeyecek doğru şekilde yapmakla aynıdır aslına konu.Buradan sonra, sahil elektrik bağlantınızdan itibaren tekne elektrik sisteminize mümkün olduğu kadar basit ve kısa olarak, ancak size pratik faydalar sağlayacak tarzda göz atacağız.

- Sahilden alabileceğiniz elektrik kapasitesi ;

220V AC giriş priz kapasiteniz ile ilgilidir.Piyasada değişik markalara ait, 16-32-50 Amper ve daha büyük Amper kapasiteli sahil prizleri bulunmaktadır.Örneğin 16A sahil prizi olan bir teknenin sahilden alabileceği en fazla enerji, 16A x 220V=3.520Watt’tır.Priz kapasitenizin sağladığı AC akım, teknenizdeki enerji ihtiyacınız ile uyumlu olmalıdır !

Yeri gelmişken belirtmeliyiz ki, WATT ve VA aynı değerler değildir !Özellikle Inverter, Jeneratör gibi AC akım veren cihazlarda bu değer çok önemlidir !Bu iki değer bir katsayı ile birbirine çevrilebilmektedir.Pratik kullanım olarak 1.000VA = 800WATT diyebiliriz.Dolayısıyla AC akım sağlayan jeneratör, inverter gibi cihazlarınızın kapasitelerine dikkat ediniz.

- Teknenizi Galvanik korozyondan koruma durumunuz ;

Eğer teknenizde izolasyon trafosu yok ise, sahildeki elektrik devresinden ve sahil kaynaklı problemlerden izole sayılmazsınız. İzolasyon trafosu magnetik prensiple gücü aktarması, sahil devresi ve toprak hattına bağlantıyı kesmesiyle sizi sahilden tam olarak ayırır. Böylece metal gövdelerin ve su altı metal parçaların aşınmasına yol açan pil oluşumu ortadan kalkar.İzolasyon trafosu kullanımı ülkemizde çok yaygın olmayıp, pervane, şaft gibi tekne dışı metal aksamlar ve metal tekne gövdelerinde ortaya çıkan deformasyonları düşünürseniz, cihazın size sağladığı fayda, maliyetinin çok üzerindedir. Soft start, polarite düzeltme,  tek giriş, çift giriş ve daha farklı özelliklere sahip izolasyon trafoları pazarda mevcuttur.

Teknenize uygun izolasyon trafosu modelini bulurken en önemli kriterler sahil priz kapasiteniz ve devamlı kullandığınız AC akım miktarıdır.Eğer 32A kapasiteli sahil priziniz var ise, ( 32A x 220V = 7.040Watt ) 7KW’ın üstünde kapasiteli bir izolasyon trafosu alırsanız, sahil elektrik kapasitenizi tam olarak kullanabilirsiniz.Ayrıca, güç tüketiminizin devamlı olarak izolasyon trafonuzun en üst kapasitesinde olması sağlıklı olmayacaktır, bu nedenle devamlı kullandığınız güce uygunluk ve kapasite toleransınızın olması ayrı bir kriteriniz olmalıdır.

Ayrıca belirtmek isteriz ki, izolasyon trafosu düşük sahil voltajını yükseltmez.Özellikle yaz aylarında marinalarda sahil besleme voltajlarının düşmesi sorununu sıklıkla duyuyoruz. Teknenizde belirli voltajın altında arıza yapabilen klima gibi cihazlar bulunmaktadır ve düşük voltajdan kaynaklanan cihaz arızaları garanti problemleri ortaya çıkarmaktadırBu sorunu Trafo ile çözebilirsiniz. Trafo, sahilden hangi voltaj gelirse gelsin teknenize net 220V verecektir. Böylece düşük AC voltaj kaynaklı birçok problem ortadan kalkacaktır. Eğer trafo alacak iseniz, alacağınız trafonun kapasite olarak teknenize ( izolasyon trafosu hesabını kullanabilirsiniz ) ve Marin kullanıma uygun olmasına dikkat ediniz. Fayda beklediğiniz Trafo Marin kullanıma uygun değilse, size ciddi problemler oluşturabilir !

  

- Teknenizdeki AC ve DC enerji sarfiyatınız ;

Teknenize ait bir enerji sarfiyatı tablosu yapmanızı tavsiye ederiz.  Bu tabloya teknenizde kullandığınız tüm DC ve AC cihazların saatlik enerji sarfiyatlarını ( akım değerlerini ) yazmalısınız.  Bu tablonun yapılması, teknenizin röntgenini çekmek gibidir. Bu röntgen sonrası teknenizin AC ve DC elektrik sarfiyatı durumu net olarak ortaya çıkacak, doğal sonuç olarak artık teknenizi daha iyi tanıyacak ve yeni bir cihaz alırken çok daha doğru karar vereceksiniz.Tabloyu hazırlarken cihazların sadece devrede kalmak için ihtiyacı olan devamlı sarfiyatlarını ( Inverterler, chargerlar, röleler gibi ), sintine pompası tarzındaki tahliye ürünlerini, iç/dış ve su altı aydınlatmalarını, akülerin şarj edilmesi için gereken enerjiyi göz ardı etmeyiniz. Ayrıca cihazlar ilk devreye alındıklarında kısa süreli yüksek enerji kullanırlar ( demeraj akımı ). Bu değerin göz ardı edilmesi, cihazların devreye alınması problemini ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla her cihazın saatlik olarak, devrede kalmak için sabit olarak ihtiyaç duyduğu, demeraj ve kullanım esnasında ihtiyaç duyduğu olmak üzere üç akım çekme değeri sütununun olması faydalı olacaktır. Bu değerleri cihazların manuellerinden veya ulaşamıyor iseniz cihazları satın aldığınız firmalardan öğrenebilirsiniz. 

- Teknenizde sahip olduğunuz AC ve DC enerji kaynaklarınız ;

AC enerji kaynaklarınız ;Sahil kaynaklarından tekne sahil prizi vasıtasıyla, sahil besleme voltajı,Jeneratör,Jeneratör kapasitenizi hesaba katarken, Watt ve VA uyarımızı dikkate almanızı hatırlatırız !Inverter, ( Inverter’le akülerinizin DC enerjisi AC’ye çevrilir.)Inverter  kapasitenizi hesaba katarken, Watt ve VA uyarımızı dikkate almanızı hatırlatırız !Ayrıca Inverterlerin genel olarak makina dairelerine montaj yapıldığını ve makina dairelerinde sıcaklığın yüksek olacağını düşünürsek, broşürde yazan Inverter kapasitesinin hangi derece için geçerli olduğuna dikkat etmenizi öneririz !

DC enerji kaynaklarınız ;Aküler,Güneş panelleri,Rüzgar jeneratörleri,Makinalarınızdaki alternatörler,DC jeneratörler

- Teknenizde enerji sarfiyatınızı ve maliyetlerinizi azaltmak için yapabilecekleriniz ;

Halojen olan iç aydınlatmalarınızı, dış aydınlatmalarınızı ve su altı lambalarınızı Led lambalarla değiştirebilirsiniz. Pazarda led lambalar için birçok alternatif bulunmaktadır. Alacağınız led’in ışık kalitesine, voltaj oynamalarına karşı hassasiyetine ve çalışma voltajı aralığına dikkat ediniz. Ayrıca bu değişim ile halojen lambanın yarattığı ısı ortadan kalkacak ve konforunuz artacaktır.

Birçok su ısıtıcının 220V ile çalışan rezistansa ek olarak, makine soğutma suyunu bağlayabilme ve ısı kaynağı olara kullanabilme özelliği vardır. Bu özelliği kullanarak enerji sarfiyatınızı azaltabilirsiniz.

Alacağınız tüm cihazların devrede kalma, demeraj ve kullanım anlarındaki elektrik sarfiyatlarına dikkat ediniz ve düşük değerli olanları seçiniz.

Teknenizde AC ile çalışan birçok ürün, tam sinüs AC voltaj’a ihtiyaç duymamaktadır.Bu nedenle, tam sinüs olmayan ve maliyetleri çok daha düşük olan inverter’leri değerlendirebilirsiniz.

Cihazların değişik ısılardaki çalışma durumlarına ve verimlerine dikkat ediniz.

Akülerin kendi iç kablolamalarının ve diğer cihazlarla olan bağlantılarının doğruluğuna önem veriniz. Bağlantıların doğruluğu ve sistemdeki diğer cihaz kapasiteleri ile özelliklerinin doğru olması, akülerinizin doğru şarj olmasına ve kullanım ömürlerinin uzamasına yol açacaktır.

Cihazlarınıza Soft start ürünü montajı ile, demeraj akım değerini düşürebilirsiniz.

Cihazlarınızın periyodik bakımlarını yaptırınız, bu kısa vadede ek maliyet yaratırken, uzun vadede sizi daha büyük maliyetlerden kurtaracak, cihazlarınızın ömrünü uzatacak ve çalışma verimlerini yükseltecektir.




Teknenizdeki önemli cihazların yedek parçalarını bulundurunuz ve değiştirmesini öğreniniz. Bu durum seyrinizi kesmenizi,  planlarınızı değiştirmenizi ve ek yüksek maliyetlerinizi ortadan kaldıracaktır.

Bizce her durumda, ama kısa süreli jeneratör çalıştıran teknelerde kesinlikle, jeneratörünüz için ayrı bir start aküsü ve start aküsü için ayrı bir charger kullanınız. Bu durum sizi tatsız sürprizlerden koruyacaktır.

12V’u 12V ve 24V’a, 24V’u 24V ve 12V’a çeviren cihazlar konverter olarak olarak anılmaktadır. Bu ürün ana olarak izoleli ve izolesiz olarak ayrılmaktadır. Model seçiminizi ihtiyacınız olan voltaja göre yapmalısınız, kaynağından bağımsız olarak hassas ve sabit voltaj isteyen durumlarda izoleli. Diğer durumlarda izolesiz konverter kullanabilirsiniz. Elbette alacağınız konverterin kapasitesi en az ihtiyacınız olan akım miktarı kadar olmalıdır. Yanlış model konverter kullanımı cihazlarınıza zarar verecektir.

Elektrik sisteminizi, harcamanıza yeterli ve kendi içinde doğru bir mantıkla kurunuz. Yeni cihazların özellikleri ile birçok maliyet düşüren sonuca ulaşabilirsiniz. Daha ufak jeneratör almak ve jeneratörü daha az çalıştırmak gibi.Soğutma ürünlerinizde yeni nesil düşük enerji sarfiyatlı kompresörler kullanınız.

Teknenizdeki temel elektrik ürünleri olan Aküler,  Charger, Inverter, Jeneratör ve Alternatör montajlarında,  bu ürünlerin seçiminde ve kurulmasında dikkat etmenizde fayda olan pratik bilgileri ise ayrıca belirtmek isteriz.

Start aküsü olarak AGM akü, Servis ( günlük kullanım ) için Jel tipi akü kullanınız.Akülerin içi yapısının ve üretim şeklinin kullanım alanına uygunluğu çok önemlidir. Dizayn amacına uygun olmayan yerde kullanılan aküler, çok kısa sürede kullanılamaz duruma gelecektir.

Sisteminizi, akülerinizi %60 kapasitelerinin altına düşmeyecek şekilde kurunuz. Akülerin saykıl ömürleri, %60’ın altında bir doluluk oranına düşmelerinde çok radikal bir şekilde azalmaktadır. Yanlış sistem kurulumunda, kısa sürede akülerinizi değiştirmek durumunda kalabilirsiniz.

Klasik marin aküler, deşarj oranına göre değişen saykıl kapasitesine sahiptir, aşamalı şarj ve %100 doluluk isterler. Yeni nesil Lithium-ion aküler ise, klasik marin akülerin tersine, tamamen boşalana kadar kullanılabilir ve tam şarj olmalarına gerek yoktur. Bu durum aynı kapasitede gözüken iki aküden lithium-ion akülerin, klasik akülere göre 2-3 kat fazla kapasite sağlaması anlamına gelir.Yani 100Amper Gel veya AGM aküde kullanım için 40Amper’iniz varken, Lithium-ion bir aküde 100Amperiniz vardır. Ayrıca klasik marin aküler aşamalı ve zaman alan bir şarj grafiği isterken Lithium-ion aküler sabit voltaj ve yüksek akımla, çok hızlı şarj olabilirler. Bugün itibarıyla bile yapılacak hesaplamada ilk bakışta pahalı gibi gözüken Lithium-ion akülerin, iyi bir seçenek olduğu ortadadır. Ancak zamanla çok daha yaygınlaşacaklarını beklemek yanlış olmaz.

Akü alırken, akülerin ana göstergesi olan ağırlıklarına, model özelliklerine ve üzerlerinde yazan “C” değerlerine dikkat ediniz.  Akü üzerindeki “C5” markalama, akünün 5 saatte deşarj olması durumundaki kapasitesidir. Örnek vermek gerekirse, 100Amper kapasiteli bir akü için, saatte 20Amper’le deşarj demektir. Tahmin edeceğiniz üzere C değeri büyüdükçe akü üzerinde yazılı olan akü kapasitesi artacaktır ve aynı akü size daha büyük kapasiteli olarak sunulabilecektir.Aynı özelliklere sahip iki akünün kıyaslamasını, ağırlıkları ve aynı C değerindeki kapasitelerine bakarak yapmanızı önemle belirtiriz !

Akü monitörü, basit montajı ve verdiği detaylı bilgiler ile size büyük fayda sağlayacaktır. Unutmayın ki, akülerin sadece voltaj değeri, size kapasiteleri için doğru bilgi vermemektedir ve yanıltıcı olmaktadır. Akü monitörü ayrıca, digital start-stop özellikli jeneratörlere, akü kapasitesi belirli bir değere düştüğünde çalışma sinyali gönderebilir.

Akülerinizi her aküye özel olan ve manualinde yazan Absoption ve float voltaj değerlerinde şarj ediniz. Bu iki voltaj değerini charger’ınıza girmelisiniz. Bu ayarların yapılması Charger’larda markalara göre değişiklik göstermekte ve bu ayar switch, potansiyometre veya bilgisayar bağlantısı ile yapılabilmektedir. Ancak potansiyometre veya bilgisayar bağlantısı ile yapılan ayarların tam doğru olduğu açıktır.

Aküler’in %80 doluluğa kadar voltaj ve akım değeri yükselerek hızlı şarjı Bulk/Boost periyodudur. Voltaj akünün gazlanma için sınır voltajı olan ve Charger’a girilen Absorption voltajına kadar yükselir. 

%80-%100 doluluk arasında aküler, girilen Absorption voltaj değerinde, sabit voltajda ve düşük akımla şarj edilir. Bu süreç Absorption periyodudur ve uzun sürer.Akülerin dolması sonucu ise voltaj değeri, düşük voltaj değeri olan ve akülerin doluluk voltajının çok az üstünde olan, Float voltaj değerine iner.

Buraya kadar Bulk/Boost – Absorption ve Float olarak 3 aşamalı şarjı gördük. Ancak aküler, dolu olsalar dahi bekleme modunda charge kapasitelerini kaybederler ve zarar görürler. Bu duruma karşı üst düzey charger’larda 4. Periyot olarak Storage aşaması vardır.

Storage aşamasında, akülerin dolu olduğu ancak kullanılmadığı dönemde, Charge voltajı Float’tan da düşük bir daha düşük voltaj değerine düşer, ancak önemli bir özellik olarak charger, periyodik ancak kısa sürelerle akülere Absorption voltajını vererek aküleri tam dolu ve sağlıklı olarak tutar. Dolayısıyla Charger’ınızın 4 aşamalı şarj yapabilmesi akülerinizin uzun süreli kullanımı için çok büyük bir önem arz etmektedir.

Ayrıca akülerin sıcaklığının çok fazla artmaması ve oluşabilecek gaz için, akülerin bulunduğu kutu veya alana havalandırma bağlantısı yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla akülerinizi, ısı kaynaklarından uzakta ve hava sirkülasyonu olan bir yere montaj yapınız.

Akülerin Charge voltaj değerleri genelde 20C içindir ve charge voltajı her sıcaklık için farklı olmalıdır ! Charge voltajının, akü sıcaklığının her 10C artışında 0,5Volt düşmesi gibi. Bu önemli özelliği, charger’ınıza ve bir akünüzün “-“ ucuna sıcaklık sensörü bağlayarak sağlayabillirsiniz. Sıcaklık sensörü montajlarda sıklıkla kullanılmayan, ancak büyük önemi olan bir aksesuardır.

DC kablolarda mesafe ile voltajın kayba uğradığını düşünürsek, akülerinize doğru voltajın ulaşmasını ancak chargerınız ile aküleriniz arasına montaj yapacağınız voltaj sensörü ile sağlayabilirsiniz. Charger, sıcaklığa göre düzeltilmiş voltajı akü girişinde voltaj sensöründen aldığı bilgi ile ölçecek ve istenen voltajın aküye ulaşması için gerekli ek voltaj düzeltmesini yaparak charger’dan çıkış voltajını ayarlayacaktır.

Sırası gelmişken belirtmeliyiz ki, doğru montajda aküler, Inverter ve charger’larınızla çok yakın, hatta hemen yanlarında olmalıdır. Ancak uygulamalarda buna uyulamadığını veya dikkat edilmediğini görüyoruz. Bu durum, kullanılması gereken DC kablo kesitleri konusunu ortaya çıkarmaktadır. Pratik olarak bilgi vermek gerekirse, Charger’ın Amper Kapasitesi / 3 size, charger ve aküler arası mesafenin 5 mt’ye kadar olduğu montajlarda kullanmanız gereken DC kablo kesitini verecektir.Örneğin 100Amper bir charger için 5 mt’lik montajda ;100/3= 33,3 en yakın üst kablo kesiti olan 35mm2’lik bir DC kablo kullanmanız yeterli olacaktır. Her 5 mt’lik mesafe artışında bir üst kablo kesitine geçmeniz yeterli olacaktır. Bu hesabı Inverter içinde aynı prensiple yapabilirsiniz.Inverter/Charger (Kombi) ürünleri olanlar, aynı DC kablo ile Charger ve Inverter’in işlem yaptığını unutmadan hangi amper değeri büyükse ona göre kablo kesitini belirlemeliler !AC kablo kesiti belirlemek içinse, 20mt’ye kadar Amper/8 kuralını uygulayabilirsiniz.Her 20mt için bir büyük kablo kesitini kullanmanız yeterli olacaktır.Normalden düşük kesitli kablo kullanımı, cihazlarınızda arıza ve yangın riski oluşturmaktadır.

Sıklıkla hatalı uygulaması yapılan ve önem verilemesinde fayda gördüğümüz montaj hatalarını aşağıda dikkatinize sunarız ;

Charger veya invertere bağlantı için, ilk akü veya akü grubundan “-“, son akü veya akü grubunda “+” alınmalıdır. Veya tersi yapılabilir elbette.

Akü veya akü grupları arasındaki kablo kesiti, akülere gelen kablo kesiti ile aynı olmalıdır.

Akü veya akü grupları arasına voltaj dengelemesi için ince bir kablo montajı yapılması faydalıdır.




24V bir akü grubundaki bir aküden, start veya başka bir amaçla 12V alınması, o aküye ve sonrasında diğer akülere zarar verecektir.

Bir akü grubu içinden, arızalı bir veya birkaç aküyü değiştirmek yanlıştır ve yeni akülerin kısa sürede bozulmasına yol açar. Arızalı akü değiştirmek durumunda iseniz, iki seçeneğiniz vardır. Akülerinizin tamamını değiştirmek veya yeni aküleri eskilerle karıştırmadan, yeni ve eski aküleri ayrı gruplar olarak kullanmak.Bu doğru sistem kurulumu sizi hiç beklemediğiniz ek maliyetlerden kurtaracaktır.

Sisteminizi bir tabloya döktükten sonra ihtiyacınız olan sahil priz, charger ve ınverterle akülerinizi yukarıda belirttiğimiz gibi %60 kapasitenin altına düşürmeden idame edebilecek sağlıklı sistemi kurabilirsiniz. Ek bir bilgi olarak belirtmeliyiz ki, Charger kapasiteniz akü kapasitenizin %10’u ve ek olarak anlık DC harcamanız kadar olmalıdır. Farz edelim 600A akü kapasiteniz ve 10A anlık DC sarfiyatınız var. O zaman almanız gereken Charger (600/10)60A+10A = 70A olmalıdır.Ancak sarfiyat bilginiz net değilse, emniyet kuralı olarak Charger’ınızın kapasitesinin akü kapasitenizin %20’sini geçmemesi gerektiğini hatırlatırız !

Tüm bu açıklamalardan sonra şu soru aklınıza gelebilir, eğer her akü modeli ve markası farklı charge voltajı istiyor ve bu değerleri uygulamamak aküye zarar veriyor ise, 3 çıkış charger’lar veya tek çıkış charger’a diod/izolatör ile yapılan birden fazla akü grubu montajı doğru mudur?Belirtmeliyiz ki, doğru montaj her akü grubuna özel bir Charger kullanılmasıdır.Bu hem ayrı charge voltaj ihtiyaçlarından, hemde akü gruplarının farklı sıcaklıklarda olmasındandır. Çünkü 3 çıkışlı bir charger’da her akü grubu aynı marka ve modelde de olsa, sıcaklık sensörü ve voltaj sensörü tek akü grubuna bağlanabileceğinden, charge voltajı sensörlerin bağlı olduğu akü grubuna göre olacak, diğer akü gruplarına yanlış şarj voltajı gidecek, neticesinde akü için zararlı olan az, yada fazla şarj söz konusu olacaktır.Konusu açılmışken alternatör ve tek çıkış charger’ları birden fazla akü grubuna bağlamamıza yarayan izolatörler konusuna da değinmek isteriz.İzolatörlerde dikkat etmeniz gereken konu, izolatörün yarattığı voltaj kaybıdır.Düşük voltaj kayıplı olan izolatörü seçmenizi tavsiye ederiz.Ayrıca pazarda, “0” voltaj kayıplı, akıllı ( mikroişlemcili ) izolatörler de bulunmaktadır. Bu izolatörler 2 akü grubuna bağlı iken, start akünüz belli bir voltaja geldiğinde diğer akü grubunu şarja başlayarak, start akünüzün dolu olmasını ve servis akünüze şarj desteği verilmesini sağlar.Aklınıza bir soru daha gelebilir, Alternatör, rüzgar jeneratörü ve solar panel gibi cihazlardan gelen şarj voltaj değerleri önemli mi ?Belirtmeliyiz ki, yukarıda anlattığımız kapsamda alternatör, rüzgar jeneratörü ve solar panel voltajları da düzenlenmeli ve sıcaklığa göre düzeltilerek akülere verilmelidir. Bu düzeltmeyi cihazlara bağlayacağınız bir regülatör vasıtasıyla yapabilirsiniz.Ayrıca, Solar panel’in ürettiği akımın güneş, rüzgar jeneratörünün ürettiği akımın ise rüzgara bağlı olmasını hesaplamalarınızda dikkate alınız. Cihazların broşürlerinde yazan çıkış akım değerleri en iyi şartlar için geçerli olan değerlerdir. Cihazların hava şartlarına bağlı olarak ürettiği akım değerlerini ürünlerin detaylı tanıtımlarında bulacaksınız.Ayrıca belirtmeliyiz ki, bazı alternatörler çok yüksek akım vermektedir. Ancak bu akım değeri genel kullanımdaki marin akülerin istediği şarj karakteristiği ile uyumlu olmayabilir ve aküleriniz zarar görebilir, buna dikkat ediniz.Charger/Inverter gibi elektrikli cihazlarınızı, su gelebilecek yerlere montaj yapmayınız. Eğer ihtiyaç varsa cihazların su geçirme derecesini gösteren “IP” değerine dikkat ediniz. Ayrıca cihazlarınızı hava sirkulasyonu olan, diğer ısı kaynaklarında mesafeli olarak montaj yapmanızda fayda vardır.Tüm bu detaylar, akülerinizin fazla ve az şarj olmaması, sonucunda kullanım ömürlerinin uzaması içindir.Son bilgimiz, akü devresine koruyucu koyarak, belirli bir voltajda devreden çıkmasını sağlayabileceğinizdir. Akü koruyucu akülerinizin zarar görmesini engelleyecektir.Size ek olarak,  Inverter/Charger ( Kombi ) ürünlerden bahsetmek isteriz, bu cihazlar içlerinde Charger, Inverter ve AC transfer switch bulundurmaktadırlar. Inverter/Charger’lar sahip oldukları iç transfer switch özelliği ile sahil elektriği veya jeneratör elektriğini tekne AC sistemine üzerlerinden geçirerek aktarabilirler. Ayrıca elektrik kesintilerini, ek bir cihaz almadan, hissetmediğiniz bir sisteme sahip olursunuz. Inverter/Charger’a gelen AC akım, o anki ihtiyacınızdan fazla ise kalan AC akımla ve Charger vasıtasıyla aküleriniz şarj edilir. Eğer aldığı AC akım, o anki AC kullanımınıza yetersiz ise akülerden Inverter vasıtasıyla AC akım üretir ve sahil beslemesi veya jeneratöre destek olarak ihtiyacınızı karşılar. İşte sadece bu özellik, daha ufak jeneratör almanıza ve mevcut jeneratörünüzü  daha az çalıştırmanızı sağlayacaktır !Bu ürünler ile ilgili, arıza yaptığında Charger ve Inverter’siz kalırsınız savı doğru değildir. Cihaz içerisinde Inverter arıza yaparsa, Charger sistemi ayrı olduğu için çalışmaya devam edecektir. Charger’ın arıza yapması durumunda ise, Inverter çalışmaya devam edecektir.  Bu cihazların arıza yapma oranları diğer ürünlerin ciddi anlamda altındadır ve sağladığı toplam fayda başka cihazlar ve sistemlerle karşılaştırılamayacak kadar çoktur.Yeni nesil Inverter/Charger’lar, çift AC giriş bağlantısı (Sahil – Jeneratör ), bunlara aralarında  öncelik verebilme, yüksek transfer switch kapasitesi, çift AC çıkış kapasitesi özelliklerine sahiptir. Yeni nesil Inverter/Charger’lar üstün özellikleri ile montaj konseptini değiştirmekte, kullanımı kolay, pratik, montaj ve satın alma maliyetleri düşük, etkin sistemler oluşturmaktadırlar. Ayrıca belirtmek isteriz ki, Inverter/Charger’lar digital start özelliği olan jeneratörlere, sizin belirlediğiniz kriterlere göre çalışma sinyali gönderip jeneratörü devreye alır ve kapanmasını sağlar. Mesela akü voltajı 12,4V olduğunda çalış, 12,8V olduğunda dur gibi ve çok daha fazlası.Çift AC çıkış özelliği ile, bir çıkış Inverter modunda devreden çıkmakta, böylece yüksek AC akım çeken su ısıtıcı, klima gibi cihazlarınızı bu çıkışa bağlayarak akü ve cihazlarınızı koruyabilmekte ve bunu kolaylıkla yapabilmektesiniz.Özelliklerinden görüldüğü üzere, Inverter/Charger’lar tek bir cihazla tüm elektrik sisteminizi yönetmekte, hayatınızı kolaylaştırmakta ve maliyetlerinizi azaltmaktadırlar.

 



 

 
Yarış Kuralları