• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Anasayfa


Nord Star 31



Kendi sınıfındaki tüm yeni Nord Star 31+ Patrol'ün başarısının anahtarı, geniş, iyi donanımlı yaşam alanları ve mükemmel açık deniz mülkleridir. Üç kapılı yürüme güvertesi, güvertede yürümenin her zaman güvenli ve sorunsuz olmasını sağlar. Kabinler olgun bir zevke göre tasarlanmıştır: Önünde iki kişilik açılır bir yatak vardır, orta kabin üç kişiye kadar uyku alanı sunar. Geniş bir tuvalet ve lüks bir salon, mutfaktan bahsetmiyorum bile geziler için ekstra konfor sunar. 31+ Patrol'ün elle lamine edilmiş, güçlü gövdesi, kırıcıları güvenle kesmek için ona daha fazla güç ve güven verir, bu da onu hafif işler veya takımadalara geziler için mükemmel bir tekne yapar.

UZUNLUK:32′9 ″ 

GENİŞLİK:10′4 ″ 

MAX HIZ:+50 kn

YATAK:2 + 2 + 1






BALON TRİMİ

1) Hiza olarak balon gönderi, direğe 900 olacak sekilde ayarlanmalıdır. Balon gönderinin yüksekliği ayarlamak için balonun rüzgarüstü yakasına bakılmalıdır. Rüzgarüstü yakası balon orsaladığı zaman tepeden asağı aynı aynı anda yapraklanmalıdır.Balonun yapraklanması üstten baslıyorsa gönder çok asağıda, yapraklanma alttan baslıyorsa gönder çok yüksektedir.




2) Gönder ayarının bir etkisi de balonun üst kısımlarının derinliğidir.Gönder yukarıda ise güngörmez yakaları açılır,

omuzlar uzaklasır, balon düzlesir.Gönder asağıda ise göngörmez yakaları kapanır, omuzlar yaklasır, balon derinlik kazanır. 

3) Rüzgaraltı ıskotasının çekme noktası balonun alt kısımlarının derinliğini ve balonun ana yelkene uzaklığını belirler. Normalde kıçta olan ıskota çekme noktası ıskota yönlendiricisinin çekilmesiyle basa kaydırılabilir.Iskota çekme noktası kıçta ise balonun altı düz, güngörmezi açık; balon ile ana yelken arası mesafe fazla, ana yelkene etkiyen hava akımı daha sağlıklıdır.Iskota çekme noktası basta ise balonun altı derin, güngörmezi kapalıdır. 

4) Pupa gidilmediği zamanki rüzgarlarda balonun tor yeri gönderin yüksekliği ile ayarlanır.Gönder asağıda ise tor basa kayar, güngörmez açılır. 

Not: Toru basa kaydırmak, kemereden alınan sert rüzgarlarda brosa düsmeyi engeller. Ayrıca brosa tehlikesi varsa ana yelken ıskotası ve pupa palangası boslanmalı, böylece yelkenin üst kısmındaki kuvvet azaltılmalıdır.Gönder yukarıda ise tor kıça kayar, güngörmez kapanır.




Genis Apaz ve Pupa için

Genis apaz ve pupada gönderi zahiri rüzgara 900 açıyla kullanmak pratik bir yoldur.Hafif hava veya çalkantılı deniz Hafif rüzgar ve çalkantılı denizde balon gönderi daha az trim edilebilir. (daha az gösterilebilir) Bu sayede rüzgaraltı ıskota daha çok boslanabilir ve yelkene derinlik verilebilir. Iskota yönlendiricisi ile çekme noktası basa kaydırılırsa derinliğe yardımcı olur.

Sert hava Amaç: Yalpalamayı önlemektir.Genis apaz için balon gönderini fazla trim edin/gösterin ve orsa yakasını sabit tutmak için daha asağıda kullanın.Iskota yönlendiricisini kasarak çekme noktasını basa alın, ancak rüzgaraltı ıskotasını fazladan alın. Bu sayede balonun iki yakası daha sabit bir hal alır ve salınmayı engeller İğnecik pupa seyirlerinde gönder genis apaza göre daha az trim edilmelidir. Balon mümkün olduğunca düz ileriye çekmeli

Not: Tekne rüzgarüstüne yalpalanmaya baslarsa, rüzgaraltı ıskotayı biraz al; rüzgaraltına yalpalanmaya baslarsa bu sefer rüzgaraltı ıskotayı biraz bosla.




Dar Apaz ve Apaz için

Hafif havalar Gönderi fazla trim edin ve ıskota çekme noktasını kıça kaydırın. Bu sayede bayılma azaltılır.Sert havalar Gönder asağıda kullanılmalı ve fazla trim edilmelidir. Iskota çekme noktası kıça kaydırılmalıdır.




Balon Açıkken Ana Yelken

Ana yelken cenovalı seyire göre daha alınık olmalı. Dar apazda bayılmayı engellemek için düzlestirilmeli.Sert rüzgarlar için yalpalanmayı engellenmek için bükümü azaltılmalı.Hafif rüzgarda bumbayı biraz kaldırmak için balançina yardımcı olarak kullanılabilir.

 




ŞİLE FENERİ



Şile Feneri, Karadeniz sahillerinde seyir yapan gemiler için rota feneri olarak Osmanlı'lar zamanında Fransızlara verilen imtiyaz neticesinde Fenerler İdaresi tarafından 1859 yılında inşa edilmiştir. 

Türkiye'nin en büyük feneri olup deniz seviyesinden 60 metre yükseklikteki kayalıklar üzerine 110 cm. kalınlığında örme taş kuleye sahiptir..Fenerin sekizgen şeklindeki kulesinin yüksekliği 19 metredir. Gündüz iyi görünebilmesi için kule siyah - beyaz yatay bantlar şeklinde boyanmıştır.



Çakma karakteri Fl.W.15 Sn. olan fenerin görünüş mesafesi 20 deniz milidir.Fenerde ışık kaynağı olarak fitilli gaz yağı lambası kullanılmış daha sonra LPG ile çalışan parlak ışıklı manşonlu ( gömlekli ) lambalar kullanılmış ve şu anda 1000 W'lık elektrik lambası ile aydınlatması sağlanmaktadır.Işık kaynağını kuvvetlendirerek uzaktan görünmesini teminen odak uzaklığı 925 mm olan 8 adet kotodiyoptrik panel kullanılmaktadır.

 Söz konusu optik paneller cıva banyosu üzerinde dönebilen dairesel platform üzerine sekizgen teşkil edecek şekilde yerleştirilmiş bulunmaktadır. Işık kaynağı odakta sabit olarak yakılmakta ve platform üzerindeki optik panellerin döndürülmesi suretiyle fenerin çakar ışık vermesi sağlanmaktadır. 

Kuledeki çelik tellerle aşağıya dik olarak hareket eden ağırlıklara sahiptir. Ağırlık inerken saat harekete geçer ve yolda ağırlık yukarı doğru geriye kurulmadığı taktirde ağırlık dibe ulaştığı zaman saat durur. Fener bekçileri, Optik sistemin hemen altında yer alan mekanizmaya bağlı geniş kurma kolu ile deniz feneri optik saatini kurmaktaydılar. Bu sistem evlerdeki saat mekanizmasına benzemektedir..Fener bekçileri 2 saate bir mekanizmayı kurmaktadırlar. 

Söz konusu makine ve optik paneller koruma altına alınmış olup halen kullanılmaktadır. Fener ve gardiyan binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünce koruma altındadır.

 

Yarış Kuralları