• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Polyester Malzeme Bakım ve Tamiri



POLYESTER MALZEME BAKIM VE TAMİRİ 

Yatlar bugün genelde ahşap veya polyesterden yapılmaktadır. Polyester; iki karışımlı kimyasal bir sıvıdır. Belirtilen oranda katalizörüyle karıştırılarak fiber elyafı üzerine fırçayla uygulanır. Kuruduğunda sertleşerek polyester dediğimiz yüzeyi oluşturur. Deniz şartlarına dayanıklılığı açısından fazla bakım gerektirmediğinden motorlu veya yelkenli yat ve spor 



teknelerinde, can filikalarında, süratli botlarda gövde inşa malzemesi ve güverte kaplama malzemesi olarak kullanılır.
Bakımında tatlı su ve kuru bez kullanılır. Eğer temizlenemiyorsa deterjan ve sert bulaşık süngeri kullanılabilir. Eğer polyesterin parlaklığı gittiyse zemine piyasadan temin edebileceğimiz oto pasta cilası uygulanabilir.
Bu uygulamada bir miktar pasta üstüpü yardımı ile polyestere sürülerek yedirilir. Böylece polyester, yüzeyindeki küçük pürüzlerden, yapışmış nokta şeklindeki yabancı maddelerden ve bulaşıklardan arındırılmış olur. Tatlı suyla yıkanıp kurulanan yüzeye yine bir miktar cila sürülerek üstübü yardımıyla yüzeye tamamen yedirilir ve kuruması beklenir. Kuruyan cila temiz pamuklu bir bez veya bu işlem için özel olarak temin edebileceğiniz parlatma keçesiyle bastırılarak silinir ve yüzeyin parlaması sağlanır. Bu parlaklık yüzeyin üzerine yapışması olası bulaşıkları önlediği gibi göze hoş görünmesini de sağlar.
Polyester bakımı kolay bir malzeme olmasına rağmen bir bakıma polyesterde kanser olarak tanımlayabileceğimiz osmosis riskini taşır. Osmosis; polyester malzemenin imalat sırasında içinde kalan hava kabarcıklarının açılarak içine dolan su ile bozulması olayıdır. Bu su elyaf katlarını çürütüp birbirlerinden ayrılmasına neden olur.



Osmosis saptanan yüzey, mümkün olduğunca açılarak kurutulur. Kuruyan polyester malzeme üzerindeki fazlalıklar avuç taşlama motoruyla tıraşlanarak alınır. Tozu alınan yüzeye polyester macunu tatbik edilir. Macun kuruduktan sonra zımpara yapılarak önce astar sonra son kat boya tatbik edilir.

Uygulama

      Bir geminin güvenli denge ve strese sahip olabilmesi için boyutları arasında uygun bir oran olmalıdır. Bunun için;

      Polyestere bakım için;

  • Polyester malzemeyi iyice yıkayınız,
  • Osmosis meydana gelen yeri iyice açarak temizleyiniz,
  • Temizlenmiş osmosisli yere macun tatbik ediniz,
  • Macun tatbik edilen yeri zımparalayınız,
  • Zımparalanan yere boya tatbik ediniz.
  • Tüm malzemeye pasta ve cila tatbik ediniz.

 

Yarış Kuralları