• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Çandarlı Kalesi-İzmir





Çandarlı-İzmir (Dikili)

KOORDİNAT38°56'8.71" N - 26°56'42.71" E
HARİTA NUMARASI:2149 A



Çandarlı Körfezi’nin kuzeyinde, Değirmen Adası Burnu’nun doğusunda girişinde küçük Eşek Adası olan, Çandarlı beldesinin doğu tarafında, doğu ve güney hariç tüm havalara korunaklı bir limandır.
Limanın sonu plajla son bulur. Limanın doğu köşesi, daha güvenlidir ancak kıyıya yaklaştıkça sığlaşır. Bu mevkide 4-8 metreler arası derinliklere demir atıp kalınır. 
Dip balçık olduğu için mükemmel demir tutar. Bu mevkide genelde şiddetli kuzey rüzgarı hakimdir. Bu rüzgara rağmen dip iyi demir tuttuğundan ve denizin kalkmamasında dolayı rahat kalınır.
Limanın batı tarafında Çandarlı Beldesinin küçük bir rıhtımı vardır. Kuzey rüzgarlarını alan bu rıhtıma uygun havalarda kıçtan kara olunabilir. Bu mevkide de yöre teknelerinin tonozları mevcuttur.
Plajın hemen arkasındaki sanayi bölgesinde motor ve elektrik ustası bulunur.
Çandarlı beldesinde her ihtiyaca karşılık verecek, alış veriş merkezleri, sağlık ocağı, güvenlik birimleri, eczaneler, restoran ve çay bahçeleri mevcuttur.Çandarlı’da bankalar, yelken okulları ve dalış merkezleri de bulunmaktadır.



Rüzgarın sürekli estiği, nem oranının düşük olduğu Çandarlı, özellikle sıcak yaz aylarında serinletici etkisi ile tercih edilir.
Deniz suyu sıcaklığı başka yerlere göre çok düşüktür.
İzmir ve Dikili’ye karayolu bağlantısı ile sürekli otobüs seferleri bulunmaktadır. Ayni şekilde Türkiye’nin bir çok kentine şehirlerarası otobüs seferleri vardır.
Değirmenadası Burnu’nun batısında, tarihi Çandarlı Kalesinin bulunduğu tarafta bir balıkçı barınağı mevcuttur. Gerek çok sığ oluşundan, gerek yaklaşmadaki farklı topuklardan ve gerekse rıhtım yetersizliğinden yatların buraya sağlıklı bağlanmaları çok zordur.
Cuma günleri Çandarlı’nın semt pazarı kurulur.

ÇANDARLI KALESİ TARİHİ



UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Çandarlı’daki tarihî kale, Dikili'nin en önemli zenginliklerindendir. Cenovalılar tarafından yapılan Çandarlı Kalesi, 15. yüzyılda Osmanlı Sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından onarılmıştır.

Çandarlı'nın ünlü kalesi bugün hala tüm görkemi ve sağlamlığı ile ayakta durmaktadır. Yarımadanın dil üzerindeki yüksek bir yerinde ve andezit kütlenin teraslanarak yapıya elverişli hale sokulmasıyla inşa edilmiştir. Bu nedenle yeterli temel söz konusu olmadığı için dipten yan payandalarla desteklenmiştir. Duvarlarda kullanılan bazı parçaların antik özellik taşıması, burada kaleden önce kutsal bir alan yada tapınak bulunduğu kanısını uyandırmaktadır.
Kalenin yapılışını araştırırken önce kullanım alanı olarak M.Ö. 6. yüzyıllarda Pitane sitesi içinde bir işlev gördüğü akla gelmektedir. Çünkü İonya ve Aiolya siteleri şehir surları ve iç kale surları olarak iç içe iki halka oluşturur. Özellikle deniz kıyısında bir site saldırılara açık olduğu için kentin direnişi için iç kaleden aylarca sürebilmekte ve düşmanı caydırabilmektedir. Kalenin defalarca yıkılıp yapıldığı, fakat duvarlarında antik taşlarında bulunması bu görüşü doğrulamaktadır. Bu taşlar M.Ö. 2 yy. kale yapısından kalmadır. Kalenin bugünkü planı ve çizgileri içinde yapılışı ise M.S. 14. yüzyılda Foça'yı ele geçiren ve ayrıcalıklar elde eden Cenevizliler tarafından gerçekleştirilmiştir.
Cenevizliler hem Foça'ya hem de Pitane'ye kendilerini koruma amacıyla görkemli kaleler inşa etmişlerdir. Çandarlı Kalesine Foça'dan taş getirtilmiş ve kölelere taşıtılmıştır. Söylenceye göre en çok taş taşıyan köle azat edilecek denerek işin çabuk yapılması sağlanmıştır.
Cenevizlilerin Pitane kalesini yaptıkları tarihlerde Türkler de Batı Anadolu fetihlerini tamamlamak üzereydiler. Bir süre sonra Foça Saruhanoğullarının, Pitane de Karesi Beyliği'nin eline geçmiştir. Pitane alındıktan sonra bu ünlü kalesinden dolayı Türkler bu yerleşme merkezine Asar ya da Hisar diyegelmiştir.
Planı kareye yakın bir dikdörtken biçiminde olan Çandarlı Kalesi, bugün beş kulesi, mazgalları, kapısı ve duvarları ile büyük bir görkem içindedir.

Yarış Kuralları